Generalii ruși, discuții despre folosirea armelor nucleare în Ucraina! Raport incendiar ajuns pe masa liderilor Americii

În Ministerul rus al Apărării s-a vorbit intens despre când şi cum ar putea Moscova să folosească o armă nucleară tactică în Ucraina. Sunt declarații și dezvăluiri incendiare publicate de New York Times, care a cules informațiile de la oficiali americani de rang înalt.

Trebuie spus că NYT face o precizare importantă: preşedintele Vladimir Putin nu a luat parte la aceste conversaţii, după cum arată sursele publicației americane.

Nu sunt dovezi că Rusia a umblat la arsenalul nuclear

Discuțiile cu privire la utilizarea armelor nucleare s-au intensificat pe fondul eşecurilor de pe câmpul de luptă înregistrate de trupele ruse, scriu americanii.

Chiar dacă Putin nu a fost prezent când au avut loc aceste „calcule”, faptul că liderii militari ruşi de rang înalt chiar au purtat astfel de discuţii reprezintă un semnal de alarmă pentru Administraţia Biden. Washingtonul înțelege din asta cât de frustraţi sunt generalii ruşi în legătură cu eşecurile lor pe teren. Potrivit sursei citate, asta sugerează că ameninţările voalate ale lui Vladimir Putin, de a folosi toate armele din dotare, la nevoie, ar putea să nu fie doar vorbe goale.

Cu toate acestea, oficialii americani au declarat pentru New York Times că nu au văzut dovezi care să le indice că ruşii au mutat armele nucleare pe poziţii de lansare sau au luat alte măsuri tactice pentru a se pregăti de un asemenea atac. Un raport al serviciilor de „intelligence” militar a fost înmânat Departamentului de Stat, iar liderii SUA au analizat datele culese de spionii Americii într-o ședință ținută la mijlocul lunii octombrie, mai notează NYT.

Înainte de întocmirea acestui raport, William J. Burns, directorul CIA, declarase că „potenţiala disperare” a lui Putin de a obţine o victorie în Ucraina ar putea determina Rusia să folosească arma nucleară. Și John Kirby, membru al Consiliului Național de Securitate al SUA, afirma că partea americană ia „foarte în serios comentariile Rusiei privind potenţiala utilizare a armelor nucleare”.

Rusia deține aproape 2000 de arme nucleare tactice

Pentagonul estimează că Federația Rusă deţine un stoc de până la 2.000 de arme nucleare tactice.

Nicio armă nucleară tactică nu a fost folosită vreodată în luptă. O astfel de bombă ar putea fi lansată în mai multe moduri, inclusiv cu ajutorul unei rachete sau al unui obuz de artilerie.

Armele nucleare tactice au randamente mai mici şi sunt destinate a fi utilizate pentru lovituri la distanţe scurte, spre deosebire de focoasele purtate pe rachetele balistice intercontinentale. Experţii militari spun că utilizarea unei arme nucleare tactice ar schimba fundamental forma războiului din Ucraina. Deşi distrugerile rezultate depind de mulţi factori, inclusiv de vântul care bate, chiar şi o mică explozie nucleară poate provoca mii de morţi şi transforma multe părţi ale Ucrainei în zone nelocuibile.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *