Germania nu se opune intenției Poloniei de a trimite tancurile Leopard 2 în Germania, în condițiile în care oficialii germani evită să dea un răspuns concret la solicitarea Ucrainei și a mai multor state europene de a furniza acest timp de armament. Potrivit unor analiști internaționali, Berlinul nu vrea să taie astfel complet relațiile cu Rusia, sperând să reia importurile de gaze o dată ce războiul se va sfârși.
Mai multe state pun presiuni extraordinare pe Berlin, ca acesta să-și dea acordul pentru trimiterea acestor tancuri în Ucraina. Annalena Baerbock, ministrul german de Externe, a declarat că țara sa nu va sta în calea Poloniei dacă aceasta va decide să trimită tancurile de producție germană Leopard 2 în Ucraina, arată B1TV.
Reticența Germania de până acum a fost dur criticată. Premierul poloniei, Mateusz Morawiecki, a calificat drept „inacceptabil” refuzul Berlinului în condițiile în care „oameni nevinovaţi mor în fiecare zi. Bombele ruseşti fac ravagii în oraşele ucrainene. Obiective civile sunt atacate, femei şi copii sunt ucişi”.
Iar Anders Fogh Rasmussen, fostul secretar general al NATO, a fost chiar mai ferm, afirmând direct că „ezitările” Germaniei în a oferi tancuri Ucrainei „i-au permis lui Putin să escaladeze războiul fără consecințe”.
„Deocamdată, întrebarea nu a fost pusă, dar dacă ni s-ar pune, noi nu am sta în calea ei”, a declarat ministrul german Annalena Baerbock, pentru postul francez de televiziune LCI, citată de The Guardian.
Jurnalist: „Ați spus că dacă polonezii le trimit tancurile, nu vă veți opune?”
Baerbock: „Da, ați înțeles bine”
Polonia a spus că ar putea oferi tancuri Ucrainei și fără acordul Germaniei
Declarația a fost făcută și în contextul în care Pawel Jablonski, ministrul adjunct de Externe al Poloniei, a afirmat că țara sa ar putea trimite tancurile chiar și fără acordul Germaniei.
„Încercăm să convingerm Germania nu doar să fie de acord cu trimiterea acestor tancuri de către de Polonia sau alte țări, ci și să facă ea însăși același lucru. Dacă există o rezistență puternică, vom fi pregătiți să luăm astfel de acțiuni non-standard. Dar să nu anticipăm faptele…”, afirmat Jablonski, pe 20 ianuarie.
Sâmbătă, miniştrii de Externe ai statelor baltice au cerut Germaniei „să furnizeze acum tancuri Leopard Ucrainei”, amintindu-i acesteia că are o „responsabilitatea specială” ca „prima putere europeană”.
Iar președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat că nu exclude trimiterea de tancuri Leclerc Ucrainei, dar a precizat că o astfel de decizie trebuie coordonată cu aliați ca Germania.
În schimb, Marea Britanie a anunțat deja că va trimite 12 tancuri Challenger 2.
Ucraina cere tot mai insistent să primească tancuri, în condițiile în care Rusia pregătește, în condițiile unei mobilizări extraordinare, o ofensivă de proporții, care ar urma să înceapă în primăvară.