ASPA a anunțat prinderea a 12 câini pe lacul Morii, unde a murit o femeie
ASPA a anunțat prinderea a 12 câini pe lacul Morii, unde a murit o femeie

ASPA a anunțat prinderea a 12 câini pe Lacul Morii, unde o femeie a fost atacată și ucisă de animale sâmbătă. Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor București a comunicat că animalele au fost duse în adăpostul din Bragadiru.

ASPA a dezmințit categoric informațiile care arătau că ar elibera câinii după capturare. Potrivit ASPA, peste 6.000 de câini și pisici au fost sterilizați anul trecut în cadrul campaniilor gratuite pe care le-a desfășurat. De asemenea, tot în 2022, de pe raza Municipiului București au fost capturați aproximativ 1700 de câini.

Acțiunea de astăzi de la Lacul Morii s-a finalizat cu capturarea a 12 adulți și 2 pui, care au fost cazați la adăpostul ASPA Bragadiru. Toți fără microcip”, a transmis ASPA, pe contul de Facebook al instituției.

De la patru câini, care au fost tranchilizați de la distanță, au fost luate probe de către polițiști, pentru a se stabili dacă sunt cei care au atacat-o pe femeie, arată B1TV.

Restul câinilor, printre care și un metis de amstaff, au fost ridicați de pe străzile adiacente câmpului, respectiv Drumul la Roșu, Calea Giulești, str. Fântâna Domnească. Sunt câini ieșiți din curți, lăsați liberi pe stradă. În acest sens, vom sesiza poliția”, a mai transmis Autoritatea.

ASPA a mai susținut că tragedia s-a petrecut pe un teren foarte întins, de kilometri întregi, greu de acoperit.

Războiul instituțiilor după moartea unui om

Autoritatea a mai comunicat faptul că, anul trecut, a capturat de pe raza Municipiului București aproximativ 1700 de câini, cei mai mulți chiar în Sectorul 6 (un număr de 381).

Din aprilie 2022 și până în prezent au fost ridicați din zona Lacul Morii aproximativ 120 de câini, ultima acțiune în zonă fiind desfășurată pe 8 ianuarie anul acesta, a mai spus ASPA.

Dezmințim categoric informația potrivit căreia după capturare, ASPA eliberează câinii înapoi pe străzi. Imediat cum ajung în adăposturile ASPA, câinii sunt microcipați și înregistrați în Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân pe numele ASPA, astfel încât dacă aceștia ar fi ulterior eliberați pe stradă, datorită microcipului ar fi identificați ca fiind din adăposturile noastre.

ASPA capturează câinii de pe domeniul public, însă capturarea nu rezolvă cauza, nu oprește sursa de câini. ASPA nu are competențe în cazul proprietăților private, nu poate pătrunde pe acestea fără acordul proprietarilor, nu poate verifica deținătorii de animale, nu poate aplica sancțiuni”, a mai transmis ASPA.

Autoritatea a subliniat apoi rolul Poliției: „Polițiștii locali și polițiștii naționali au atribuții și competențe pentru verificarea proprietarilor de câini cu privire la microciparea și sterilizarea acestora sau cu privire la împrejmuirea proprietăților private astfel încât câinii să nu mai intre sau să iasă de pe acestea. Prin urmare, pentru a proteja cetățenii este nevoie de un efort comun al tuturor autorităților cu rol în gestionarea populației de câini fără stăpân”.

Precizările au fost făcute în contextul în care Primăria Sector 6 a acuzat ASPA că nu intervine la solicitările Poliției Locale pentru a captura câinii maidanezi.

Pe de altă parte, potrivit unor documente ASPA a înștiințat Poliția Locală Sector 6 de trei ori în două săptămâni cu privire la agresivitatea câinilor din zona Lacul Morii. Primăria Sectorului 6 a spus inițial că Poliția Locală nu a fost înștiințată, dar primarul Ciprian Ciucu (PNL) a recunoscut ulterior corespondența.

Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *