Greva de la STB a fost suspendată joi după amiază de o instanță a Tribunalului București. Suspendarea a fost decisă de magistrați într-unul din dosare, cel pe fond, care vizează anularea acțiunii de protest, urmând a fi judecat vineri, tot la TB.
După decizia Tribunalului, STB a cerut scoaterea pe traseu a tuturor autobuzelor, troleibuzelor și tramvaielor. Bucureștenii care aveau abonamente și nu le-au putut folosi vor primi o zi de călătorie gratuită, a arătat societatea bucureșteană de transport într-un comunicat.
„Bucureștenii din zona metropolitană, care pe durata grevei nu au putut beneficia de titlurile de călătorie achiziționate, vor primi o zi de călătorie gratuită. Ne cerem scuze tuturor călătorilor pentru disconfortul creat și asigurăm utilizatorii de faptul că STB SA a analizat circumstantele ce au condus la declansarea acestui protest și a dispus măsuri în consecință pentru cei care au fost implicați în această actiune sindicală ilegală”, a transmis STB.
Aproximativ 11.000 de angajați ai STB au fost astăzi în grevă. Troleibuzele, autobuzele și tramvaiele au rămas astăzi în depou.
Tribunalul Bucureşti a suspendat greva de la STB şi a dispus reluarea imediată a activităţii.
Directorul STB, Adrian Criţ, a afirmat că protestul este ilegal, aruncând acuzații grave la adresa sindicalistului Vasile Petrariu. Pe de altă parte, angajații STB au cerut creşterea salariilor şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, relatează .
Greva de la STB e ilegală și deloc spontană, spune Nicușor Dan
Nicușor Dan a spus că greva ”spontană” a celor de la STB e ilegală și a precizat că nu e spontană, cum spun ei, ci pregătită de liderul de sindicat, care e consilier general PSD.
„Avem o grevă la Serviciul Public de Transport, la STB, o acțiune foarte gravă care afectează foarte mulți bucureșteni din toate categoriile. E o grevă ilegală pentru multe motive. În primul rând, suntem în stare de alertă și în stare de alertă nu se fac greve.
Mai există o Lege a dialogului social care obligă ca înainte de o grevă să existe niște pași procedurali ca patronatul sau Consiliul de Administrație să ia cunoștință de revendicări. Și chiar dacă n-ar fi stare de alertă, există o obligație legală ca pentru acele servicii importante, printre care transportul public, să fie asigurată o activitate de o treime, lucru care nu se întâmplă.
Acțiunea în instanță e scrisă, depusă la Tribunalul București de către STB, prin care solicită judecătorilor să constate că acțiunea e ilegală și să dispună să reia lucrul”, a declarat Primarul General.
Nicușor Dan susține că greva e orchestrată, practic, de PSD
„În litigiul pe care l-a inițiat STB, fiind un conflict de muncă între STB și angajații STB, va fi o cerere de intervenție din partea municipalității, care e și ea scrisă pentru că e o activitate, această grevă, care afectează viața a sute de mii de bucureșteni.
Nu e o grevă spontană, așa cum se afirmă, ci o grevă orchestrată de sindicatul reprezentativ și avem dovezi în acest sens, avem deja depuse plângerile penale împotriva liderilor de sindicat care au orchestrat-o. E o grevă politică al cărui principal responsabil e dl Petrariu, consilier general PSD și lider al sindicatului reprezentativ. Avem și dovezile și plângerile penale împotriva sa”, a mai declarat Nicușor Dan.