Grupul Înțelepților, compus din foști lideri mondiali și responsabili în politica statelor, îndemnă la negocieri pentru pace în războiul din Ucraina, amintind despre milioanele de ucraineni care s-au refugiat în alte țări și creșterile de prețuri la alimente și energie, ca efect al războiului.

În timp ce condamnă cu putere invazia rusă în Ucraina, „Înţelepţii” cheamă comunitatea internaţională „să ia măsuri specifice pentru a reduce riscurile unei catastrofe nucleare şi impactul războiului din Ucraina asupra preţurilor alimentare mondiale, şi să se pregătească pentru negocieri pentru a se pune capăt conflictului”, transmite AFP, citat de Digi24.

A pune capăt, prin intermediul diplomaţiei, suferinţei umane provocate de acest război trebuie să fie principala prioritate a comunităţii internaţionale”, afirmă reprezentanții organizației.

„Înţelepţii” amintesc că „14 milioane de ucraineni au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele” şi că „peste 260 milioane de persoane care nu sunt vizate de conflict se confruntă cu o sărăcie extremă din cauza creşterii preţurilor mondiale la alimente şi energie”.

Grupul foştilor responsabili cheamă, de asemenea, „Rusia, Ucraina şi alte ţări să lucreze în colaborare cu Naţiunile Unite pentru a securiza fără întârziere exportul de grâu pe pieţele mondiale”.

Facem apel la secretarul general al ONU să facă uz de bunele sale oficii pentru a institui mecanisme de negociere, chiar dacă nu toate părţile în conflict sunt încă pregătite să negocieze cu bună-credinţă”, se mai arată în comunicatul grupului.

Acest apel la negocieri survine la două zile după cel lansat de fostul secretar de stat american Henry Kissinger, care, vorbind în faţa Forumului Economic Mondial de la Davos, a apreciat că negocieri de pace ar trebui să înceapă în următoarele două luni”.

El s-a arătat îngrijorat în special de faptul că acest conflict ar putea să îndepărteze şi mai mult Rusia de „concertul naţiunilor”.

Printre „Înţelepţi”, grup fondat de Nelson Mandela în 2007 şi care reuneşte foşti lideri responsabili care lucrează pentru a aduce pacea în lume, figurează fostul secretarul general al ONU Ban Ki-moon, ex-preşedinta irlandeză Mary Robinson sau fostul preşedinte chilian Ricardo Lagos. Fostul preşedinte american Jimmy Carter este membru de onoare al grupului.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *