România va solicita Comisiei Europene păsuire pentru decarbonare
România va solicita Comisiei Europene păsuire pentru decarbonare

România va solicita Comisiei Europene prelungirea termenului de închidere a termocentralelor pe cărbune din Oltenia cu doi ani, până în 2028, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Solicitarea României se datorează întârzierilor înregistrate în implementarea proiectelor energetice noi ale Complexului Energetic Oltenia, care ar trebui să înlocuiască producția de energie electrică din cărbune.

Planul de restructurare și decarbonare al Complexului Energetic OlteniaOltenia prevede că, până în 2026, vor trebui închise toate capacitățile energetice pe bază de lignit, moment din care vor deveni operaționale centralele pe gaz de la Turceni și Ișalnița.

Cu toate acestea, noile proiecte sunt întârziate cu doi ani, din cauza unor probleme tehnice și administrative, transmite B1TV.

Șanse slabe ca solicitarea să fie acceptată

Solicitarea României de prelungire a termenului de închidere a termocentralelor pe cărbune ar fi însă dificil de acceptat de Comisia Europeană.

Comisia a impus un calendar strict de închidere a centralelor pe cărbune în toate statele membre ale Uniunii Europene, în scopul reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră.

În plus, România a primit deja bani prin PNRR pentru închiderea termocentralelor pe cărbune.

Impactul unei eventuale prelungiri a termenului

O eventuală prelungire a termenului de închidere a termocentralelor pe cărbune din Oltenia ar avea un impact negativ asupra obiectivelor României de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

De asemenea, ar întârzia procesul de tranziție energetică a României către surse de energie regenerabile.

Cu toate acestea, o prelungire a termenului ar putea fi benefică pentru economia României, care ar putea beneficia de producția de energie electrică din cărbune pentru încă doi ani.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *