Guvernul Ciucă începe să se configureze. Generalul încearcă să creioneze un guvern chiar dacă nu are o majoritate parlamentară. Miniștrii din cabinetul Cîțu rămân în marea lor majoritate pe funcții. Se încearcă umplerea golurilor lăsate libere de USR.
Dan Vîlceanu rămâne la Finanțe și în Guvernul Ciucă
Actualul Secretar General al PNL păstrează portofoliul Finanțelor deși se vorbește despre o „rocadă” cu Florin Cîțu. Premierul interimar a declarat că nu va face parte din noul cabinet. El ar viza președinția Senatului dar, conform unor surse juridice, nu ar putea să o ocupe fără acordul USR. Cu toate acestea, schimbarea lui Vîlceanu de la Finanțe pare improbabilă în ciuda controverselor legate de trecutul penal și contractelor pe care mama sa le are cu CE Oltenia. Trecutul social democrat reprezintă o altă piatră de moară.
Lucian Bode revine la Transporturi
Actualul Ministru de Interne dorește revenirea la Ministerul Transporturilor de unde a plecat în momentul intrării USR la Guvernare. Internele au fost un premiu de consolare pentru Lucian Bode. Acesta și-a exprimat nemulțumirea și în momentul în care el a fost numit interimar la Justiție, iar Vîlceanu al Transporturi. El va prelua portofoliul în noul Guvern lăsând liber Ministerul de Interne.
Bogdan Aurescu păstrează Ministerul de Externe în Guvernul Ciucă
Dorit de președintele Klaus Iohannis, Bogdan Aurescu pare să nu aibă un concurent la Ministerul de Externe. La formarea Guvernului Orban, Iohannis a insistat pentru Aurescu așa de tare încât PNL a pierdut Ministerul Dezvoltării. De această dată este improbabil ca cineva să revendice Ministerul de Externe. Diplomat de carieră, Aurescu trăiește încă de pe urma procesului în care România a câștigat apale teritoriale din jurul Insulei Șerpilor.
Economia rămâne la Virgil Popescu
Discret, Virgil Popescu se pregătește pentru al treilea mandat de ministru. El păstrează portofoliul economiei și numai o negociere cu UDMR ar putea să disturbe acest lucru. Dincolo de controversele legate de PNRR-ul în care au fost trecute sume de bani pentru Grup Servicii Petroliere, Virgil Popescu are de rezolvat problema prețurilor la energia electrică și la gaze.
Ministerul Agriculturii – Flutur, Fechet sau UDMR
La Agricultură, ministrul Oroș a făcut parte din echipa Ludovic Orban și nu va mai păstra portofoliul. Dacă portofoliul rămâne la PNL, Gheorghe Flutur ar fi varianta considerată câștigătoare. A doua variantă a PNL ar fi Mircea Fechet, președintele liberal din Bacău, un alt susținător fervent al lui Florin Cîțu. Există șanse ca Ministerul Agriculturii să fie predat UDMR. O altă variantă este ca Agricultura să fie predată grupării Pro România din interiorul PNL. Atunci Daniel Constantin ar deveni ministrul Agriculturii în guvernul Ciucă, funcție pe care a mai deținut-o în trecut. În acest din urmă caz, Educația ar fi cedată de Cîmpeanu către Anisie.
Mediul rămâne la Tanczos Barna de la UDMR
Ministerul Mediului rămâne la UDMR. Interesele maghiarilor la acest minister sunt istorice. Ei au mai deținut porfotoliul și în guvernul Ponta prin Attila Korodi și în guvernul Boc prin László Borbély. Tot la UDMR s-a dus Mediul și în timpul guvernării Tăriceanu. Atunci tot Koridi a fost cel care a gestionat problemele de mediu. Tanczos Barna nu a ieșit prea tare în evidență, dar cel mai probabil că va fi păstrat de UDMR dacă acest portofoliu le revine.
Educația rămâne la Sorin Cîmpeanu sau revine Monica Anisie
Sorin Cîmpeanu care este Ministru al Educației urmează să-și păstreze portofoliul. Singura variantă în care va fi schimbat este cea în care Daniel Constantin se duce la Agricultură. Atunci, Monica Anisie are cele mai mari șanse să revină ca Ministru al Educației. Ea a fost membră a „echipei cîștigătoare” și este una dintre preferatele Palatului Controceni. Aceste „calități” par să estompeze amintirile de „pepsiglas” din mandatul precedent.
UDMR preia Ministerul Culturii în Guvernul Ciucă
Cel mai probabil UDMR va prelua Ministerul Culturii pe care l-au mai deținut și în trecut. Kelemen Hunor și Csilla Hegedüs au deținut acest portofoliu în Guvernul Ponta. Primul a fost ministru al Culturii și în guvernarea Boc. Este posibil ca de această dată, tot Kelemen Hunor să fie numit ca șef peste cultură și în cabinetul Ciucă.
Ministerul Sporturilor rămâne la UDMR sau este preluat de Sorin Moldovan
Eduard Novak a stat în umbră și doar câteva scandaluri declarative au tulburat liniștea de la Ministerul Sporturilor. Cel mai probabil își va păstra locul. Ministerul sporturilor depinde și de negocierile care au loc între PNL și UDMR. În cazul în care PNL preia portofoliul, în pole-position este Sorin Moldovan. Deputatul PNL din Cluj are sprijinul lui Emil Boc, a făcut parte din echipa câștigătoare și a mai deținut funcții în acest minister. El este vice-președinte al comisiei de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională din Camera Deputaților și membru al delegației române la Adunarea Parlamentară a NATO.
Ministerul Muncii între Boboc și Robert Sigartău
Ministerul Muncii rămâne la PNL dar nu va mai fi condus de Raluca Turcan. Aceasta a fost decuplată de la „echipa câștigătoare” la finalul campaniei interne din PNL. Cel mai probabil acest minister îi va fi oferit lui Robert Sigartău. Fără a avea o filială, fostul secretar general și-a legat imaginea de mărirea alocațiilor pentru copii în mandatul trecut. El a fost unul dintre pionii de bază din echipa care l-a scos pe Florin Cîțu câștigător. În cazul în care nu este agreat Sigartău, Cătălin Boboc s-ar pregăti să preia ministerul. El este secretar de stat la Muncă și a fost promovat intens de PNL după alegerile interne.
Ministerul de Interne – Rareș Bogdan
Vedeta PNL își dorește asumarea internelor. El are nevoie de o funcție care să-i confirme popularitatea, iar Ministerul de Interne i-ar asigura și vizibilitatea de care are nevoie atât el cât și partidul. Rareș Bogdan a fost motorul principal al „echipei câștigătoare” din PNL în alegerile interne. El este agreat și de președintele Klaus Iohannis și de noua conducere liberală. Internele nasc o oarecare controversă. Florin Roman și-ar dori la rândul său acest portofoliu în Guvernul Ciucă și, în cazul în care PSD ar primi șefia Camerei Deputaților, el ar fi și mai vocal în această cerere.
Apărarea păstrată de PNL prin Nicoleta Pauliuc
Fără să fie cunoscută publicului larg, Nicoleta Pauliuc este șefa comisiei de Apărare din Senatul României. Avocat din 1997, Nicoleta Pauliuc este aleasă Senator din Județul Ilfov. Numirea ei în guvernul Ciucă ar satisface și orgoliul lui Hubert Thouma un puternic lider liberal care nu a avut până acum în filiala proprie un portofoliu ministerial. Ministerul Apărării este dorit și de Rareș Bogdan care ar putea să-l preia în cazul în care Internele merg alt undeva. Pauliuc are unele lacune ale studiilor. Aboslventă a Universității Dimitrie Cantemir, avocata nu a finalizat până în prezent cursurile unui master. Ea a urmat cursurile de câteva luni ale Colegiului de Apărare și o specializare pentru funcționari publici.
Digitalizarea între Oprea, incompetentul Popescu și desființare
Fără un pretendent serios, Ministerul Digitalizării pare să se desființeze. Cea mai serioasă variantă este cea în care actualul șef al Agenției de Digitalizare, Octavian Oprea ar prelua portofoliul. A reușit niște performanțe bune și beneficiază și de susținerea președintelui PNL București, Ciprian Ciucu. O gurpare din PNL îl susține totuși pe Pavel Popescu deși are experiență profesională incertă. Popescu a fost șeful unei echipe de muncitori în Norvegia. Până să emigreze a fost agent de asigurări. Popescu a fost devotat lui Cîțu și a pozat „omul americanilor” aceste lucruri au fost menite să-i mascheze incompetența și lipsa de experiență. Neajunsurile sunt dublate și de faptul că este secondat, la conducerea PNL Sector 4 de Silviu Mototolea, cumnatul interlopului Emi Pian și nașul interlopului Fardin Amet. Există și varianta ca ministerul să fie desființat și să fie alipit la Transporturi.
Dezvoltarea rămâne la UDMR cu acceptul PSD
Ministerul Dezvoltării va rămâne la maghiari. Cel mai probabil că Attila Cseke să fie în continuare șeful ministerului care gestionează fondurile pentru primării. Acest lucru ar asigura o oarecare imparțialitate și este varianta preferată de PSD. Cseke ar urma să gestioneze fondurile pentru PNDL 3 „Anghel Saligny” și să mențină fericiți primarii PNL, PSD și UDMR.
Fondurile Europene la PNL prin Iulian Dumitrescu
PNL Prahova este filiala PNL care a înclinat balanța în favoarea lui Florin Cîțu. Astfel, președintele Iulian Dumitrescu ar putea să primească portofoliul care va gestiona fondurile din PNRR. El este varianta cea mai serioasă de candidat pentru Ministerul Fondurilor Europene. Iulian Dumitrescu este președintele Consiliului Județean Prahova și în cazul în care se consideră că acest guvern nu este stabil el ar putea să decline oferta. În acest caz, o variantă pentru acest portofoliu cu cei mai mulți bani este chiar Alina Gorghiu. Nici Cristian Bușoi nu s-ar da în lături de la acest portofoliu în cazul în care cabinetul ar fi unul stabil.
Sănatatea revine la Nelu Tătaru
Fostul ministru Nelu Tătaru are cele mai mari șanse să redevină ministrul al Sănătății. După plecarea USR de la guvernare el a coordonat activitatea ministerului. Este membru al „echipei câștigătoare” și cel mai probabil va face parte din cabinetul Ciucă. Din considerente de imagine, există voci care solicită un doctor cu o anvergură mai mare pentru această funcție. La rândul lor, liderii PSD iau în calcul solicitarea acestui minister pentru a putea motiva că singurul motiv pentru care sprijină guvernul Ciucă este dorința de a face bine românilor. Rafila ar fi alegerea social democraților.
Justiția între Predoiu, Buda și Băcanu în Guvernul Ciucă
La Ministerul Justiției prima variantă luată în calcul este Daniel Buda. Membru al „grupului de la Cluj”, europarlamentarul ar prelua portofoliul numai dacă guvernul ar fi stabil. Un alt nume vehiculat este cel al lui Cătălin Predoiu. Acesta a mai deținut funcția de Ministru al Justiției și a făcut numiri de magistrați pe placul lui Klaus Iohannis. Nu este foarte asumat de echipa câștigătoare. Cristian Băcanu, pierzătorul alegerilor de la Sectorul 5 este luat în calcul. Ministerul este foarte important pentru că imediat după învestirea guvernului trebuie făcută procedura de numire a șefilor de parchete.