Guvernul Florin Cîțu a căzut marți prin moțiune de cenzură, după ce 281 de parlamentari din opoziție au votat pentru desființarea guvernului, un număr record până acum. Evenimentul nu a trecut neobservat în presa internațională, în special în presa din Austria.

Guvernul Cîțu a pierdut frâiele puterii după ce partenerii de coaliție, USR, l-au acuzat pe acesta de un stil autoritar de conducere, au scris jurnaliștii austrieci, potrivit B1TV.

„În România, guvernul condus de premierul Florin Cîțu (Partidul Liberal/PNL) a fost răsturnat marți printr-un vot de neîncredere. Postcomuniștii caută noi alegeri.

În România, guvernul condus de premierul Florin Citu (Partidul Liberal/PNL) a fost răsturnat marți printr-un vot de neîncredere. 281 de parlamentari ai opoziției formată din postcomuniști (PSD), ai partidului reformator USR și ai naționaliștilor de dreapta „Alianța pentru Unitatea Românilor” (AUR) și-au exprimat neîncrederea în guvern – mult mai mult decât cele 234 necesare.”

Guvernul Florin Cîțu a căzut marți. Cabinetul Cîțu a guvernat în minoritate timp de aproximativ o lună, în timp ce partenerul junior USR a reziliat acordul de coaliție din cauza stilului autoritar de conducere al șefului guvernului. Marți s-a votat moțiunea de cenzură a PSD-ului de opoziție.

În moțiunea de cenzură, postcomuniștii au acuzat guvernul Citu de „eșec peste tot” – atât la nivel economic și social, dar mai ales, în stoparea celui de-al patrulea val de coronavirus, care s-a desfășurat extrem de violent în România”, scrie kleinezeitung.at.

Potrivit jurnaliștilor austrieci, premierul Citu s-a ferit însă de „alianța iresponsabililor” (AUR) și a acuzat fostul partener de coaliție, descris drept „imoral, bipolar”. Tot ce se întâmplă de astăzi trebuie să fie „responsabilitatea USR, PSD și AUR”, această „alianță bizară” formată din anti-vacciniști și susținători, pro și antieuroperi trebuie să clarifice ce vor.

Premierul, care a fost ales noul lider liberal în urmă cu doar o săptămână, a lăsat și partidul reformator USR să știe că nu va exista o nouă ediție a coaliției dacă va contribui cu voturile sale la răsturnarea guvernului său.

Potrivit portalului, urmează ca președintele Klaus Iohannis să se pronunțe, pentru că trebuie să dea mandatul guvernului după discuții consultative cu grupurile parlamentare.

Cu toate acestea, rămâne neclar dacă o majoritate mai este posibilă în circumstanțele date: postcomuniștii, care alcătuiesc cea mai mare fracțiune din parlamentul de la București, au anunțat deja că nu vor să propună un candidat pentru postul de șef al guvernului șefului statului, ci să caute alegeri anticipate. De asemenea, PSD a exclus categoric formarea unui cabinet minoritar liberal. La rândul său, Partidul Reformei USR a precizat că nu mai vrea să participe la un guvern de coaliție condus de Florin Citu, în timp ce liberalii vor să-și reintegreze noul lider de partid în funcția de șef al guvernului cu orice preț. AUR susține însă un guvern de uniune națională”.

Jurnaliștii mai menționează că observatorii politici români presupun că președintele Iohannis se va baza pe un guvern minoritar format din liberali și UDMR, care ar fi tolerat de aceasta din urmă după negocieri și o serie de admiteri ale PSD.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *