Guvernul italian a anunțat că va taxa supraprofiturile băncilor, banii urmând să fie alocați pe măsuri care să reducă povara fiscală asupra gospodăriilor și firmelor.
La fel ca restul băncilor europene, și cele italiene au înregistrat profituri uriașe ca urmare a creșterii ratelor dobânzilor, fără ca aceasta să fie însoțită de majorări ale dobânzilor plătite în conturile curente ale clienților. De exemplu, prima bancă italiană, Intesa Sanpaolo, a înregistrat o creștere a profitului net cu 80%, până la 4,2 miliarde de euro, în prima jumătate a anului transmite B1TV.
Taxa va fi percepută până în iunie 2024 și se va aplica pentru exercițiile financiare 2022 și 2023. Ea va fi aplicată dacă veniturile nete din dobânzi înregistrate în 2022 depășesc cu cel puțin 3% valoarea din 2021. Taxa de 40% va fi aplicată pentru suma care depășește valoarea din exercițiul financiar precedent. Pentru profiturile de anul acesta, pragul la care se va percepe taxa crește la 6%.
Guvernul italian a justificat această măsură ca fiind una de echitate, deoarece băncile au profitat de creșterea ratelor dobânzilor, în timp ce clienții lor au fost nevoiți să plătească rate mai mari. Banii obținuți din această taxă vor fi alocați pe măsuri care să reducă povara fiscală asupra gospodăriilor și firmelor, cum ar fi reducerea impozitului pe venit și a impozitului pe profit.
Măsura guvernului italian a fost primită cu reacții mixte. Unii experți au apreciat că este o măsură justă, care va ajuta la redistribuirea bogăției. Alții au avertizat că taxa ar putea duce la o creștere a costurilor creditului pentru gospodării și firme.
Este de așteptat ca taxa să fie contestată în justiție de către bănci.