Permisul de conducere, reglementări stricte decise de Parlamentul European. Se introduce condusul pe zăpadă și polei. Ce alte modificări au fost votate
Permisul de conducere, reglementări stricte decise de Parlamentul European. Se introduce condusul pe zăpadă și polei. Ce alte modificări au fost votate

Ordonanța de urgență prin care șoferii care refuză testarea antidrog să rămână fără permis până la ieșirea analizelor de sânge va fi modificată în ședința de Guvern de astăzi, programată să înceapă la 11:00.

Modificările făcute de Guvern la ordonanță

  • Termenul în care legiștii trebuie să dea rezultatul privind prezența drogurilor va fi de 72 de ore
  • În cazul în care, în termen de trei zile, rezultatele nu vor fi gata, șoferul supus analizelor își reia dreptul de a conduce
  • Dacă rezultatele sunt gata și șoferul este pozitiv la droguri, i se întocmește dosar penal pentru conducere sub influența substanțelor interzise, iar dreptul de a conduce rămâne suspendat
  • Dacă analizele arată un rezultat negativ, acesta îi este comunicat șoferului, iar permisul de conducere îi este returnat.

Noul proiect de OUG prevede situațiile în care șoferii își vor primi înapoi permisul de conducere. Acestea sunt următoarele:

  • „Permisul de conducere retras (…) se restituie în baza rezultatului analizei probelor biologice prin care s-a stabilit absenţa în organism a substanţelor psihoactive sau a alcoolului în sânge, după caz, ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a probelor biologice.
  • Permisul de conducere reținut ca urmare a testării cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezența în organism a unor substanțe psihoactive se restituie în baza rezultatului analizei probelor biologice prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a probelor biologice.
  • Persoana (…) poate solicita polițistului rutier să i se recolteze probe biologice în cadrul unităților sau instituțiilor medicale competente, în vederea stabilirii îmbibației de alcool în sânge.
  • Stabilirea prezentei in organism de substante psihoactive se face în institutiile medico-legale autorizate, în conformitate cu normele metodologice elaborate de Ministerul Sănătatii.”

Potrivit prioiectului pus în transparență de MAI, normele de aplicare a legii se initiazã in termen de 5 zile de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgentă de către Ministerul Sănătatii si Ministerul Afacerilor Interne.

Controversele din jurul Ordonanței

Modificările par să rezolve problema doar la suprafață însă. Doctorii legiști atrag atenția că polițiștii nu au cunoștințele medicale necesare pentru a stabili dacă un șofer este, sau nu, drogat.

O altă problemă rămâne corectitudinea testelor antidrog folosite de Poliția Română, iar a treia problemă este reprezentată de faptul că Poliția Română nu are laboratoare în care să testeze șoferii.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *