Guvernul nu vrea din nou carantina din cauza creșterilor alarmante a numărului de cazuri de coronavirus, a dat asigurări premierul Ludovic Orban. Premierul este optimist și crede că s-ar putea ajunge la o scădere în 7-10 zile, dacă toată lumea respectă regulile de protecție sanitară.
Ludovic Orban a dat asigurări că Guvernul nu urmăreşte să ajungă la un „lockdown”, obiectivul imediat fiind reducerea şi stoparea ratei de infectare, a explicat premierul joi seara la Digi24.
„Noi nu urmărim să ajungem la un „lockdown”, am spus din capul locului. Obiectivul nostru este să reducem rata de infectare, să stopăm creşterea numărului de infectări. Am văzut în ultima perioadă, cel puţin în ultimele săptămâni, este o creştere vizibilă, semnificativă, a gradului de conformare a oamenilor. Din ce în ce mai mulţi oameni încep să înţeleagă. Sigur că există anumite grupuri, negaţionişti cu care nu se poate vorbi raţional. (…) Peste tot există provocatori în astfel de grupuri. Sunt foarte multe persoane care apar în foarte multe locuri. Mesajele pe care ei le transmit sunt mesaje care sunt împotriva interesului fiecărui cetăţean şi împotriva interesului nostru general. Interesul nostru general este ca viaţa să se deruleze în condiţii cât mai aproape de normalitate”, a spus Orban.
Guvernul nu vrea din nou carantina din cauza creșterilor alarmante. Orban a explicat că Guvernul a dorit să fie un echilibru între măsurile luate, prioritatea de a proteja sănătatea publică şi nevoia oamenilor de a avea locuri de muncă și afacerile să se desfăşoare în bune condiţii.
Reducerea infectărilor, în 10 zile
Însă, premierul Ludovic Orban este optimist și spune că, dacă toată lumea respectă regulile, putem asista la o inversare a trendului îngrijorător de creștere a cazurilor noi de COVID în câteva zile. Prim-ministrul este convins însă că odată cu noile măsuri adoptate în această săptămână, trendul crescător poate fi oprit. În opinia premierului, în România nu vorbim de un al doilea val, ci de o continuare a primului val.
Premierul crede că explozia de cazuri de COVID – care se înregistrează în toată Europa, nu numai în România – este rezultatul intensificării interacțiunilor dintre oameni, după ce, de la 1 septembrie, s-au reluat multe activități, s-a revenit din vacanță, au fost deschise restaurantele, cinematografele, teatrele și au început școlile.
„Părerea mea este că putem să oprim creşterea numărului de cazuri, estimarea mea e că putem să oprim în 7-10 zile. De ce? Pentru că, pe de o parte, am instituit noi măsuri care au oprit activităţile unde a existat cea mai mare rată de răspândire a virusului, am impus portul măştii şi alte măsuri, am şi intensificat controalele, am şi diversificat tehnicile de control, sunt poliţişti în civil, o parte semnificativă din efectivele Poliţiei fac controale în civil, pentru că, de regulă, când făceau în uniforme se dădea ‘şase’ imediat şi practic nu reuşeau să surprindă. De asemenea, avem TELVERDE pe care l-am pus în funcţiune, în care ni se semnalează şi putem să direcţionăm toate controalele în locurile unde ştim sigur că nu sunt respectate regulile. De asemenea, nu au mai existat deschideri de activităţi care să crească interacţiunile sociale”.