Guvernarea lui Ciolacu, prevăzută să înceapă în scurt timp prin rotativa guvernamentală, va fi marcată de incertitudini și frământări sociale. Sunt probleme care au fost amânate constant până acum.

Președintele PSD va fi constrâns să ia decizii care vor avea consecințe și în anul electoral 2024, arată PsNews într-o analiză.

Cea mai importantă criză a României din prezent este greva generală a profesorilor, care cer mărirea salariului și să se țină cont de inflația din țara noastră. Guvernul Ciucă a refuzat să accepte solicitările profesorilor, iar schimbarea premierului ar putea să aducă o altă abordare a acestei probleme care ține închise toate școlile. Profesorii își doresc ca salariul pentru un profesor debutant cu normă întreagă să fie salariul mediu brut pe economie al țării și de la acesta să pornească toate celelalte salarii ale profesorilor cu mai multă experiență profesională. Impactul economic ar fi unul semnificativ asupra bugetului statului, motiv pentru care Ministerul Finanțelor s-a opus acestei creșteri atunci când Ligia Deca, ministrul educației, a vrut să introducă în legile educației un capital privind salarizarea. Deca propunea chiar ceea ce solicită acum sindicatele, însă grupul PSD a convins-o să renunțe la acest capitol și legea merge la promulgare fără o mărire a salariilor profesorilor.

PNL va prelua în curând Ministerul Finanțelor, dacă PSD numește premierul, însă situația bugetului de stat nu se schimbă foarte mult pentru a permite creșteri salariale semnificative. Bugetul pentru 2023 a fost deja greșit de la bun început, iar Adrian Câciu, actualul ministru al finanțelor, și-a dat seama în luna martie că există o gaură de circa 20 de miliarde de lei.

Problemele economice ale României se complică și mai mult după ce Comisia Europeană ne-a recomandat să rezolvăm, până în 2024, problema deficitului bugetar excesiv. Recomandarea se poate transforma rapid în obligație. La începutul pandemiei, CE a permis statelor membre să aibă un deficit bugetar excesiv pentru a face față cheltuielilor cu bugetul sănătății, iar ulterior măsura a fost extinsă pentru criza prețurilor la energie. Dar aceste crize par încheiate și Bruxelles-ul vrea să se revină la un cadrul fiscal mai sigur, mai ales că Germania a intrat în recesiune tehnică.

Pentru a reduce deficitul bugetar excesiv, Guvernul României va trebui să reducă cheltuielile, însă momentan s-a dat liber la mărirea salariilor în administrația publică. Odată ce a crescut indemnizația primarilor, vor crește și salariilor funcționarilor publici, ceea ce înseamnă o mare cheltuială pentru bugetul statului, într-o perioadă în care Guvernul spune că nu găsește bani pentru salariile profesorilor. Această situație nu poate decât să provoace furie în rândul cadrelor didactice. La un eveniment din Buzău, Marcel Ciolacu a fost huiduit de sutele de profesori care au protestat în stradă.

Pensiile speciale

O altă mare problemă care va trebui rezolvată în următoarele luni este cea legată de pensiile speciale. Marius Budăi, ministrul muncii, amână de un an o reformă esențială pentru PNRR-ul României. Comisia Europeană s-a exprimat clar de mai multe ori: eliminarea tuturor pensiilor speciale, trecerea la un sistem bazată doar pe contributivitate și creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani pentru toți muncitorii. Ministerul Muncii nu a făcut niciun progres în ultimul an și a tot încercat să convingă Comisia că pensiile militarilor nu ar fi speciale, dar nu a avut niciun succes. Toate pensiile vor trebui supuse reformei, însă din declarațiile lui Marius Budăi reiese că România nu va scăpa de pensiile speciale, pe care guvernul va continua să le plătească. ”(Pensiile speciale aflate în plată n.r.) nu vor scădea, că n-au cum să scadă”, a declarat Marius Budăi, deși toate pensiile pot fi recalculate, însă regula asta nu se va aplica specialilor.

Marius Budăi va fi păstrat și în noul guvern, potrivit primelor informații. Marcel Ciolacu nu vrea să renunțe la ministrul care nu realizează reforma pensiilor. De asemenea, Marius Budăi va trebui să prezinte și noua lege a salarizării, care ar trebui să rezolve problemele profesorilor, însă în această grevă, Budăi evită să vorbească despre creșterea salariilor. Politologul Radu Carp a arătat că Marius Budăi poate să rezolve chiar acum problema profesorilor, însă se ferește să ia o decizie: „Repet, nu înțeleg de ce ceea ce se poate face în septembrie nu se poate face acum, în mai, nu înțeleg. Nu sunt aceiași bani? Nu sunt aceleași încasări la buget? Nu sunt aceleași previziuni? Nu e același nivel al TVA-ului, al taxelor? Deci asta e o chestiune cu care domnul Budăi cred că ar trebui să o explice mai clar (…) Deci cred că dacă se dorește deblocarea situației, Ministerul Muncii trebuie să dea urgent această ordonanță, să eșaloneze”, a declarat Radu Carp.

PNRR și comasarea alegerilor

Guvernul Ciolacu va avea mari probleme și cu PNRR, pentru că fără reformele asumate în fața Comisiei Europene vor fi blocate plățile către România. Fără banii din PNRR, Marcel Ciolacu nu va atrage doar criticile opoziției, dar și furia liderilor din teritoriu care vor rămâne fără bani chiar în perioada de campanie. Mulți primari și președinți de Consilii Județene au promis mari proiecte în teritoriu cu banii PNRR. O blocare a plăților va duce imediat la blocarea șantierelor și la nemulțumiri în rândul electoratului.

Nu în ultimul rând, coaliția de guvernare va discuta în această vară și despre comasarea alegerilor. PNL tot insistă pentru comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, prin prelungirea mandatului aleșilor locali până în decembrie 2024, însă PSD refuză această idee. O decizie finală va trebui luată până în septembrie 2023, pentru că legea electorală nu poate fi modificată cu mai puțin de 12 luni înainte de data alegerilor.

Marcel Ciolacu s-a arătat chiar iritat de subiectul comasării alegerilor din 2024, declarând că în repetate rânduri că nu este constituțional și „să le comaseze Gorghiu”. „Constituțional nu se poate. Se discută, dar părerea mea este că nu se poate. (…) Să comaseze Gorghiu dacă zice că se poate. Eu consider că e corect să gândim ce e mai bine pentru democrație”, a declarat președintele PSD.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *