Impozitarea multinaționalelor din România s-ar putea face la cota de 15% din profit, chiar de la 1 ianuarie 2023, spune ministrul finanțelor, Adrian Câciu.

Am participat astăzi, (marți, n.r.) la Bruxelles, la reuniunea Consiliul Afaceri Economice și Financiare (Ecofin) unde am transmis un mesaj clar: România pregătește transpunerea rapidă a regulilor stabilite de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) privind impozitarea multinaționalelor cu 15% pe profit. Ambiția noastră este să putem fi gata de a aplica acest plafon chiar începând cu 1 ianuarie 2023!”, a scris Adrian Câciu, pe Facebook.

Ministul social-democrat a insistat că „suntem datori să ne asigurăm că marile corporații care activează pe piața locală plătesc o marjă corectă de impozit, adaptată afacerilor de miliarde de euro pe care le fac în România”, cu atât mai mult acum, „în contextul actualei crize energetice”, relatează B1TV.

I-am spus comisarului european pentru economie, dl Paulo Gentiloni, că această țintă vine în continuarea unei alte priorități a Guvernului, aceea de a micșora semnificativ în acest an deficitul fiscal de TVA și de a reduce evaziunea fiscală. Vrem să avem resurse pentru a ca nici un cent din suma record planificată pentru investiții publice în 2022, de 6,7% din PIB”, a mai precizat Câciu.

Ministrul Finanțelor a punctat că e esențial ca valoarea adăugată produsă în economie să se întoarcă la români iar asta se poate face prin impozitarea multinaționalelor.

Marți, ministrul Adrian Câciu s-a întâlnit, la Bruxelles, cu Paolo Gentiloni, comisarul european pentru Economie, în marja reuniunii Consiliului ECOFIN. Social-democratul i-a prezentat oficialului UE măsurile bugetare luate de Guvern în contextul asigurării sustenabilităţii finanţelor publice şi propunerile privind modernizarea politicii de impozitare.

Propunerea de Directivă UE privind nivelul minim de impozitare pentru grupurile multinaţionale din blocul comunitar a fost cel mai important subiect al reuniunii ECOFIN. Miniştrii de Finanţe din UE au fost invitaţi să confirme necesitatea transpunerii în legislaţia UE, până la 1 ianuarie 2023, a regulilor internaţionale agreate în Cadrul Incluziv al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Directiva asigură o cotă minimă efectivă de impozitare de 15% pentru activităţile globale ale multinaţionalelor. Regulile vizează toate grupurile mari care au venituri financiare combinate de peste 750 milioane de euro pe an şi care au compania-mamă sau o filială situată într-un stat UE.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *