alexandru rafila
alexandru rafila

Impunerea certificatului verde s-ar putea face la momentul când se va înregistra o creștere a numărului de cazuri de COVID, și la fel de bine, se va renunța la el când incidența va scădea sub o anumită valoare, spune ministrul sănătății, Alexandru Rafila.

Varianta de la Senat a căzut și, din păcate, actul normativ depus se referea strict la o categorie profesională și atât, după care a urmat un val de amendamente. Există o prevedere care spune că dacă amendamentele schimbă cu totul sensul proiectului de lege inițial, lucrurile trebuie luate de la capăt” a declarat Alexandru Rafila într-o emisiune B1TV.

Varianta găsită de Rafila este…să nu-l mai numească certificat verde, pentru că această denumire nu este pe placul UE.

Ce am vorbit eu cu domnul prim-ministru, să găsim o soluție acceptabilă încât să introducem un certificat pe care nu îl vom mai numi certificat verde, pentru că UE nu prea mai vrea asta. Un certificat COVID care să poată să fie introdus în momentul în care ai un anumit interval de creștere, la care se poate renunța dacă incidența scade sub o valoare de 1, de exemplu”, a mai spus Alexandru Rafila.

Acesta a explicat că în certificatul verde ce va fi folosit intern vor fi introduse: vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală:

O astfel de variantă este mai degrabă acceptabilă la nivel public. Trebuie să găsim o soluție aplicabilă. Conținutul va fi practic cu aceleași trei prevederi, testare, vaccinare, trecere prin boală și dacă vor mai exista și alte lucruri descoperite, cum ar fi o anumite metode serologice care să stabilească un anumit prag și un anumit nivel de anticorpi protectori, cu siguranță se va utiliza. Este prevăzut, este vorba despre testare PCR, cu valabilitate 72 de ore sau testare rapidă cu valabilitate de 48 de ore”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *