Proiectul de lege pentru înăsprirea pedepselor pentru tulburarea liniștii publice, care poate fi aplicat și manifestațiilor și întrunirilor publice, are susținerea liderului senatorilor PNL Daniel Fenechiu. Avocat la bază, Fenechiu susține că „propunerea legislativă nu aduce atingere dreptului constituțional la libertatea întrunirilor în mod pașnic și fără arme”.

În momentul în care desfășori o manifestare neautorizată, cu încălcarea legii, eu cred că este normal să existe o răspundere și cred că este normal ca, dacă lucrurile degenerează, răspunderea să fie extinsă și să fie una mai aspră” consideră Fenechiu, într-un interviu PsNews.

Probabil că cei care atacă proiectul de lege nu fac alt ceva decât să pescuiască printre articolele acestui proiect. Dacă ne uităm la inițiatori, aceștia sunt prim-ministrul în funcție și ministrul de Interne, adică doi oameni care au la dispoziție toate statisticile cu privire la starea și evoluția infracționalității.

Proiectul este structurat pe cel puțin două paliere. Primul palier încearcă să legifereze și să consacre legitima apărare, veți vedea că la începutul proiectului se extinde raza de aplicare a legitimei apărări și este, din punctul meu de vedere, o măsură necesară, o măsură benefică și o măsură care ar trebui aplaudată. Reglementarea în Codul Penal al legitimei apărări era lacunară și te puteai trezi în situația în care bunurile sau tu erai pus în pericol, iar o anumită reacție nu beneficia de protecția pe care ți-o conferă legitima apărare. Deci parte de legitimă apărare este indiscutabil un plus și nu am văzut pe nimeni să conteste ceea ce denotă că atât domnul prim-ministrul Bode, cât și domnul prim-ministru Ciucă au gândit bine acest proiect.

Apoi, vorbim acolo despre anumite măsuri de înăsprire a unor pedepse și, dacă vă uitați, vorbește de zona de infracționalitate cu violență. Se vorbește în principal de loviri și alte violențe, de vătămare corporală, de loviturile cauzatoare de moarte sau de omor, unde cred că întărirea protecției drepturilor omului la viață și la integritate sunt firești”, a declarat Daniel Fenechiu la „Puterea Știrilor”.

Cu privire la partea din proiectul de lege care face referire la manifestațiile publice, liderul senatorilor liberali a spus că „dreptul cetățeanului să se manifeste, libera exprimare, dreptul la opinie sunt consacrate constituțional și în alte legi”, deci nu vor fi afectate de proiectul legislativ depus de Ciucă și Bode.

Însă manifestarea dreptului la opinie trebuie să se întâmple în niște condiții legale. Nimeni nu împiedică un grup de oameni să protesteze împotriva unei persoane sau a unei legi sau a unei împrejurări, cât este în cerințele legii. Propunerea nu aduce atingere dreptului constituțional la libertatea întrunirilor în mod pașnic și fără arme.

Aici discuția este următoarea, potrivit legii, manifestările se desfășoară în spații publice. Ca să le desfășori în spații publice ai nevoie de o anumită formalitate, adică anunțarea lor. În ipoteza în care tu respecți desfășurarea unei manifestări în spațiul public, nimeni nu are nimic cu tine atâta vreme cât conduita ta acolo este una legală. În momentul în care desfășori o manifestare neautorizată, cu încălcarea legii și se ajunge la diverse forme de încălcare a legii, eu cred că este normal să existe o răspundere și cred că este normal ca, dacă lucrurile degenerează, răspunderea să fie extinsă și să fie una mai aspră.

Deci, din punctul ăsta de vedere, noi nu facem altceva decât să ne dăm cu stângul în dreptul, pentru că toți românii, dacă îi întrebi, vor spune că își doresc să trăiască liniștit, ca dreptul lor la viață și la sănătate să fie respectat.

Eu nu cred că Lucian Bode sau Nicolae Ciucă au avut în vedere în vreun fel o restrângere a drepturilor constituționale ale românilor, pentru că amândoi sunt oameni pe care îi cunosc, sunt oameni care respectă valențele democratice, sunt oameni care, cu siguranță, nu s-ar opune unei manifestări care să se desfășoare în spiritul legalității, care să fie constituțional și decent. Însă, în momentul în care e responsabilitatea guvernării și în momentul în care trebuie să te lupți cu flagelul infracționalității care uneori pornește din zona manifestărilor neautorizate, cred că atitudinea civică e să tragem un semnal de alarmă și să propui o modificare legislativă. Ei au propus-o, ea a fost înaintată în Senatul României ca primă cameră sesizată. Urmează ca Senatul și apoi Camera Deputaților să analizeze această propunere și să legifereze varianta care satisface cel mai bine necesitatea de securitate și ordine publică a românului de rând”, a mai spus Daniel Fenechiu.

Ministrul de interne: proiectul nu se referă la protestatari

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat joi, întrebat despre criticile societăţii civile privind proiectul legislativ referitor la înăsprirea pedepselor pentru tulburarea liniştii publice, că iniţiativa nu îi vizează pe protestatari, ci se referă la cei care săvârşesc violenţe sau distrugeri.

Lucian Bode a declarat, joi, la Albiţa că iniţiativa sa legislativă privind modificarea Codului Penal, susţinută şi de premierul Nicolae Ciucă, are scopul de a spori nivelul de protecţie şi de siguranţă a cetăţeanului şi că nu i-ar viza pe cei care protestează.

Propunerile de modificare aduse Codului Penal, şi aici mă refer strict la articolul 371, nu îi vizează pe cetăţenii oneşti şi nici pe cei care ar putea protesta, ci se referă la cei care săvârşesc violenţe, distrugeri sau alte acte de acest gen. Este foarte bine că în spaţiul public se naşte o asemenea dezbatere. Vedem în ultimii ani infracţiuni cu violenţă împotriva minorilor, împotriva persoanelor cu dizabilităţi, împotriva femeilor, săvârşite de grupuri organizate. Noi avem reglementată legitima apărare în spaţiul privat, dar noi venim acum şi propunem reglementarea legitimei apărări şi în domeniul public“, a afirmat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

El a precizat că Parlamentul este cel care va decide asupra acestei propuneri, documentul urmând a fi dezbătut întâi la Senat, după care va fi votat şi în Camera Deputaţilor.

Parlamentul va decide. Dar să vii şi să desfiinţezi o iniţiativă pentru că nu îţi convine cum arată un articol, fără să vorbeşti că acel articol este astăzi în vigoare, doar am crescut limitele pedepsei, nu mi se pare o propunere constructivă“, a declarat Lucian Bode.

Ce prevede proiectul de modificare a infracțiunilor de ordine publică. Reacția lui Bode

Ministrul Afacerilor Interne a spus că a văzut foarte multe dezbateri în ultimele 24 de ore cu privire la această propunere, susţinând că temerile nu sunt reale.

Exemple de manifestări oferite de contestatarii acestui demers, respectiv injurii sau exprimarea nemulţumirii în mod gălăgios, nu fac obiectul infracţiunii în cauză. Propunerea legislativă nu modifică conţinutul constitutiv al infracţiunii în vigoare. Dacă legiuitorul va considera că această prevedere nu este în acord cu ceea ce îşi doresc cetăţenii, pentru că parlamentarii reprezintă cetăţenii, ea va fi amendată sau respinsă. Propunerile vizează majorarea limitelor de pedeapsă şi introducerea unor forme calificate“, a explicat Bode.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a anunţat, marţi, că a depus la Senat, împreună cu prim-ministrul Nicolae Ciucă, o iniţiativă legislativă de modificare a Codului Penal, prin care se incriminează mai ferm infracţiunile cu un puternic impact emoţional şi social şi sporeşte gradul de protecţie şi siguranţă pentru cetăţean. Modificările propuse la articolul referitor la tulburarea ordinii şi liniştii publice au generat numeroase critici.

În forma actuală, articolul prevede că ”Fapta persoanei care, în public, prin violenţe comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanelor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.

Cei doi lideri liberali propun eliminarea variantei amenzii, rămânând doar pedeapsa cu închisoarea, dar de la 1 la 5 ani şi adaugă şi o prevedere explicită pentru situaţia în care fapta este săvârşită de „două sau mai multe persoane împreună” sau de către o persoană având asupra sa „o armă de foc, un obiect, un dispozitiv, o substanţă sau un animal, ce pot pune în pericol viaţa, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor”, caz în care pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

De asemenea, mai propun majorarea cu o treime a limitelor pedepselor pentru lovirea, vătămarea corporală, loviturile sau vătămările cauzatoare de moarte şi hărţuirea, hărţuirea unui minor, precum şi eliminarea posibilităţii amenzii ca sancţiune în cazul infracţiunilor de ultraj şi ultraj judiciar şi înlocuirea sa cu închisoarea.

Proiectul lui Bode şi Ciucă a fost criticat de nouă organizaţii non-guvernamentale, care au afirmat că, prin eliminarea posibilităţii amenzii, introduce „sancţiuni disproporţionate, de natură a restricţiona abuziv libertatea întrunirilor şi dreptul la liberă exprimare”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *