Consultările româno-ucrainene cu privire la scandalul canalului Bâstroe
Consultările româno-ucrainene cu privire la scandalul canalului Bâstroe

Consultările româno-ucrainene cu privire la scandalul canalului Bâstroe încep vineri. Un oficial ucrainean a spus că „este în lucru” solicitarea părții românești de a se măsura adâncimea apei după dragare.

Începerea consultărilor, vineri, a fost anunțată de ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Ihor Prokopchuk.

Au fost o serie de paşi care s-au făcut de ambele părţi în legătură cu activităţile desfăşurate de Ucraina pentru a menţine calea navigabilă. Am stabilit o comunicare oficială între cele două Ministere de Externe. Au fost schimburi de informaţii referitoare la caracterul lucrărilor pe care le-am făcut”, a declarat Prokopchuk, joi, 2 martie, în Parlament, potrivit B1TV.

Oficialul ucrainean a spus că „este în lucru”solicitarea părții românești de a desfășura inspecții în zona lucrărilor de pe canalul Bâstroe:

Am primit o cerere pentru a măsura lucrările pe care Ucraina le-a desfăşurat, iar această cerere este în lucru. Între timp, este necesar să avem consultări tehnice la nivel de specialişti cu privire la lucrările pe care Ucraina le-a desfăşurat şi sunt foarte încântat să vă spun că aceste consultări vor avea loc mâine”, a spus joi ambasadorul.

Ihor Prokopchuk a precizat că din partea ucraineană consultările vor fi conduse de ministrul infrastructurii, care va fi însoţit de o echipă multidisciplinară.

Ne aşteptăm ca şi partea română să participe cu reprezentanţi de la mai multe instituţii abilitate”, a spus acesta.

Comisia de specialiști ai UE care va verifica lucrările de dragare de pe Canalul Bîstroe va ajunge pe canalul ucrainean luni, 6 martie, potrivit unor reprezentanți ai Comisiei.

Când va ajunge Comisia Europeană pe canalul Bâstroe

În spațiul public s-a vorbit despre o ”amânare” a vizitei Comisiei, variantă pe care reprezentanții Executivului european au respins-o. Adina Vălean a declarat, la Antena 3, că o echipă a Comisiei UE va ajunge pe Bîstroe la 1 martie, iar raportul acesteia va fi finalizat în aproximativ 10 zile.

Comisia a precizat că data de 1 martie era orientativă și nu stabilită în mod cert, astfel că nu se poate vorbi de o amânare a sosirii experților UE pe Bîstroe.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *