Închiderea școlilor nu ar trebui să fie dispusă doar pe baza creșterii numărului de cazuri de infectare cu coronavirus, consideră Alexandru Rafila, iar o asemenea măsură luată când erau 100-200 de cazuri pe zi a fost „nejustificată” și „iresponsabilă”, a explicat ministrul sănătății.
Trecerea în sistem online nu ar trebui să țină cont doar de numărul de infectări cu coronavirus raportat zilnic, ci și de alți indicatori, precum numărul de pacienți COVID la Terapie Intensivă. O decizie de închidere a școlilor poate fi luată dacă se pune presiune pe spitale, dar altfel, dacă numărul de cazuri grave nu e mare, o astfel de hotărâre nu se justifică, a afirmat vineri Alexandru Rafila.
Rafila i-a criticat pe predecesorii săi, care au decis închiderea școlilor când erau doar 100 – 200 de cazuri COVID pe zi, calificând o astfel de dispoziție ca fiind nejustificată și iresponsabilă.
„În alte țări sunt sute de mii de cazuri, în Franța au avut un sfert de milion într-o singură zi. Totuși școlile au funcționat, că sistemul de sănătate nu e supraaglomerat. Asta înseamnă că numărul de cazuri nu trebuie să fie singurul indicator, ci și proporția de persoane care au nevoie de îngrijiri spitalicești la ATI.
Decizia trebuie să țină cont de modul în care se manifestă această variantă (Omicron) din punct de vedere clinic. Dacă vor fi cazuri multe, dar o proporție mică de cazuri ajung în spital, atunci nu avem niciun motiv să întrerupem activitatea școlară. Sigur, dacă vor fi cazuri multe cu blocarea spitalelor, atunci pote fi luată o măsură temporară.
Sigur, dacă vor fi cazuri multe cu blocarea spitalelor, atunci poate fi luată o măsură temporară. (…) Menținerea școlilor deschise, nu cu orice preț, categoric, dar cu un algoritm rațional și care să nu repete erorile majore, căci, și îmi pare rău că spun asta, școlile au fost închise luni de zile când aveam 100 sau 200 de cazuri pe zi. E total nejustificat și aș spune char iresponsabil ”, a declarat Rafila.
Rafila susține că România a intrat în valul 5 COVID, dar incidența în creștere nu se reflectă în numărul de cazuri grave și decese.
„E un trend crescător al numărului de cazuri. (…) Nu același lucrul îl vedem la nivelul persoanelor ATI și al numărul de decese. ATI sunt ocupate cam 400 de paturi. Avem în ultimele zile un trend crescător. Același lucru în ceea ce privește decesele: în jur de 30 pe zi, mult inferior valului 4. Asta nu înseamnă că în perioada următoare lucrurile nu se vor schimba dacă această creștere susținută va continua și nu avem motiv să credem că această creștere se va opri”, a declarat Alexandru Rafila.