Închisoare pentru filmări în toalete publice și cabine de probă. De ce este nevoie de această reglementare
Închisoare pentru filmări în toalete publice și cabine de probă. De ce este nevoie de această reglementare

Filmarea persoanelor în toalete publice sau cabine de probă ar putea fi pedepsită cu până la 6 luni de închisoare.

Un proiect de lege recent propus prevede pedepse mai aspre pentru violarea vieții private în spații precum toaletele publice, vestiarele sau cabinele de probă. Conform acestuia, fotografierea sau înregistrarea audio-video a unei persoane în astfel de locuri ar putea fi sancționată cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.

Lacune în legislația actuală

În prezent, Codul penal sancționează atingerea adusă vieții private prin captarea sau înregistrarea fără drept a imaginilor unei persoane aflate într-o locuință sau într-un spațiu conex acesteia, cum ar fi un WC sau o debara. Însă aceste prevederi nu acoperă în totalitate situațiile din spațiile considerate publice, dar care prin natura lor sunt destinate utilizării în mod privat, transmite B1TV.

Inițiatorii proiectului atrag atenția că există numeroase locuri publice unde confidențialitatea este esențială, precum:

-Vestiarele din sălile de sport;

-Toaletele publice din instituții, mall-uri, săli de spectacole sau spitale;

-Cabinele de probă din magazine.

Aceste spații sunt destinate utilizării în mod privat, chiar dacă sunt situate în locuri accesibile publicului larg.

De ce este necesară această reglementare

Autorii proiectului subliniază că lacunele legislative actuale lasă loc pentru abuzuri. „Astfel de spații sunt menite a fi folosite exclusiv într-un mod privat, în afara privirilor sau accesului altor persoane, deși se află în locuri deschise publicului larg,” explică inițiatorii.

Anunțul privind acest proiect l-a făcut senatorul jurist Robert Cazanciuc (PSD), printr-un mesaj postat pe Facebook, pe 26 noiembrie 2024, iar proiectul de lege a fost întocmit de un grup de senatori și deputați.

Prin adoptarea noilor reglementări, legea ar oferi un cadru mai clar pentru sancționarea acestor fapte și ar proteja mai eficient dreptul la intimitate al cetățenilor.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *