Înghețarea anului școlar nu este o soluție în criza coronavirusului, consideră reprezentanții USR-PLUS. Formațiunea politică a remarcat contradicțiile dintre vicepremierul Raluca Turcan și ministrul Educației, Monica Anisie, pe această temă. Raluca Turcan a declarat că se ia în calcul repetarea anului școlar, în timp ce ministrul Educației respinge categoric această posibilitate.
Trei sferturi din materie a fost predată de profesori până la acest moment, astfel că nu este o soluție viabilă repetarea anului școlar, arată USR-PLUS.
„Alianţa USR PLUS consideră iresponsabil ping-pong-ul declaraţiilor dintre vicepremierul Raluca Turcan şi ministrul Educaţiei, Monica Anisie, pe marginea subiectului îngheţării anului şcolar, în condiţiile în care aproximativ 75% din materia didactică deja a fost predată. Alianţa USR PLUS solicită ministerului Educaţiei să vină urgent cu un plan concret de acţiune pentru perioada următoare, deoarece scenariul îngheţării anului şcolar este unul inacceptabil”, a comunicat alianța.
Alternativa este alfabetizarea digitală a profesorilor şi extinderea învăţării online, în condițiile în care elevii nu mai pot merge la școală pe timpul stării de urgență.
„Unii profesori nu ştiu să predea la distanţă, unii elevi nu au acces la internet. În lipsa unor instrucţiuni extrem de clare, cadrele didactice nu ştiu dacă pot avea autonomia de a-şi contacta elevii de la fiecare clasă pentru ore online sau trebuie să aştepte o soluţie unitară la nivel naţional. Alianţa USR PLUS consideră că este oportun ca, în aceste momente delicate pentru România, ministrul Educaţiei să implice în elaborarea acestui plan de acţiune toţi actorii implicaţi şi interesaţi din educaţie (de la elevi la profesori şi părinţi, specialişti în învăţare online, ONG-uri naţionale, partide politice) pe toate scenariile de lucru pe care le are în vedere”, arată USR-PLUS.
„Anul şcolar 2019-2020 poate să fie finalizat în condiţii acceptabile doar dacă toţi actorii implicaţi colaborează strâns în această perioadă. Niciodată nu a existat un moment mai bun ca acesta pentru a uita de orgoliile politice şi pentru a colabora transparent şi deschis cu toţi cei care vor să contribuie la educaţia din România”, se mai arată în comunicatul alianței.
Măsuri concrete cerute de USR-PLUS – alternativa la înghețarea anului școlar
1. Lansarea grupului de lucru „Alianţa Naţională pentru Educaţie”, cu participarea a câte unui expert pe domeniul educaţiei din partea tuturor partidelor şi a ONG-urilor educaţionale care doresc să sprijine în această perioadă educaţia din România.
2. Elaborarea unui Plan de acţiune concret pe toate scenariile de lucru, care ţine cont de perioadele de suspendare a cursurilor şi de constrângerile privind accesibilitatea la resurse şi consultarea tuturor factorilor implicaţi în procesul de educaţie (elevi, profesori, părinţi) înainte de luarea oricărei decizii
3. Orientarea fondurilor europene rămase necheltuite către proiecte de dotare a şcolilor şi copiilor din zonele defavorizate, prin mecanisme flexibile, implementabile în termen scurt.
4. Solicitarea de resurse private individuale şi organizaţionale (crowdsourcing) care să sprijine implementarea planului naţional elaborat la punctul #2 cu participarea publicului larg (specialişti IT, resurse digitale, soluţii tehnice de semnal şi servicii internet pentru zone defavorizate etc.).
5. Transparentizarea nivelului de implementare a planului de acţiune naţional, printr-o singură platformă digitală care să comunice în fiecare zi către publicul larg – cifre critice vizavi de implementarea proceselor de învăţare online, care să permită părinţilor să semnalizeze disfuncţionalităţi sau probleme tehnice şi care să recunoască contribuţia actorilor privaţi ce sprijină cu resurse această implementare.