Înlocuitori pentru Renate Weber. Revocarea din funcție
Înlocuitori pentru Renate Weber. Revocarea din funcție

Înlocuitori pentru Renate Weber. Revocarea din funcție a Avocatului Poporului este pregătită intens de către liberali, care consideră că este doar o chestiune de timp până ce Renate Weber va fi înlăturată. Până atunci au fost stabilite și câteva nume în cărți pentru funcția de avocat al poporului.

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a explicat că solicitarea de revocare a Avocatului Poporului se bazează „pe faptul că a generat excepţii de neconstituţionalitate la Curtea Constituţională care au fost respinse de CCR, pe atitudinea pe care a avut-o în perioada pandemiei, care a generat extrem de multe probleme în apărarea sănătăţii şi vieţii oamenilor şi, în general, pe conduita partizană pe care a avut-o în raport cu procesul de legiferare şi, mai ales, cu proiectele de lege adoptate de Parlament”.

Potrivit ultimelor discuții din coaliția de guvernare, PNL va fi partidul din coaliție căruia îi va reveni funcția, în timp ce USR-PLUS va primi Televiziunea Română, iar UDMR va primi conducerea Radioului. Astfel, în aceste zile, în Partidul Național Liberal (PNL) se caută un înlocuitor pentru Renate Weber, care să aibă „un trecut foarte consistent în materie de justiție”, relatează PsNews.

O primă variantă luată în calcul de liberali, potrivit surselor citate, este Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale, cel care a mai fost susținut de PNL în trecut și pentru șefia Consiliului Legislativ. Un alt nume vehiculat pentru poziția de Avocat al Poporului este senatorul Daniel Fenechiu, vicepreședinte al Uniunii Naționale a Barourilor din România, însă aripa liberală pro Cîțu nu ar agrea această variantă, susținând că este mai bine „să avem un om independent politic”. Și numele juristei Iulia Scântei circulă în PNL ca o variantă pentru înlocuirea Renatei Weber, însă cele mai mari șanse la acest moment le are Augustin Zegrean, au declarat surse politice.

Înlocuitori pentru Renate Weber. Revocarea din funcție ajunge la mâna CCR

Legea nr. 35/1997 prevede că mandatul Avocatului Poporului încetează înainte de termen în caz de demisie, revocare din funcţie, incompatibilitate cu alte funcţii publice sau private, imposibilitate de a-şi îndeplini atribuţiile mai mult de 90 de zile – constatată prin examen medical de specialitate -, ori în caz de deces (art. 9, alin 1).

Demisia, incompatibilitatea, imposibilitatea de îndeplinire a funcţiei sau decesul persoanei care ocupă funcţia de Avocat al Poporului se constată de către birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, în cel mult 10 zile de la apariţia cauzei care determină încetarea mandatului Avocatului Poporului (art. 9, alin. 3 din Legea 35/1997).

Revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, ca urmare a încălcării Constituţiei şi a legilor, se face de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, la propunerea birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului.

Însă, în ciuda faptului că votul pare o formalitate, dat fiind că PNL, USR-PLUS şi UDMR au majoritate politică, hotărârea Parlamentului e supusă controlului de constituţionalitate al CCR. Iar PSD a anunțat, prin vocea lui Marcel Ciolacu, președintele partidului, că va ataca hotărârea la CCR.

 

El a adăugat că membrii coaliţiei de guvernare consideră că Avocatul Poporului „este un instrument”, iar Renate Weber poate în continuare să „atace” anumite încălcări de drepturi şi libertăţi.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *