Înmatricularea mașinilor ar putea să se facă online, mult mai simplu ca până acum. Guvernul a aprobat un memorandum ce prevede digitalizarea serviciului public privind înmatricularea mașinilor.

Memorandumul care privește înmatricularea în procedură simplificată a fost adoptat marți de Guvern, iar el prevede identificarea unor soluții concrete prin care procesul de înmatriculare să fie mai simplu.

Cozile uriașe de la ghișee îi speriau cumplit pe șoferi, iar de cele mai multe ori, aceștia se prezentau la ghișee cu mult înainte ca acestea să fie deschise. Între timp a apărut și programarea online, dar aceasta nu este suficientă.

De asemenea, simplificarea procesului de înmatriculare s-ar face prin diminuarea fragmentării acestuia şi a interacţiunii directe între cetăţeni şi principalii actori implicaţi la momentul actual, creşterea nivelului de încredere în autorităţile publice şi realizarea unui serviciu public performant, de calitate, arată B1Tv.

Prin urmare, până la finalul acestui an trebuie aduse propuneri de modificare a legislației care să facă procesul de înmatriculare unul simplu și care să asigure cadrul juridic necesar implementării proiectului de digitalizare a serviciului public privind înmatricularea vehiculelor.

Sistemele ar trebui să fie interconectate din 2023

Ulterior, în perioada ianuarie – mai 2023 va avea loc modificarea legislaţiei secundare aplicabile instituţiilor competente, în acord cu legislaţia primară, identificarea şi dezvoltarea soluţiilor tehnice care să permită realizarea schimbului de informaţii între instituţiile implicate şi dezvoltarea procedurilor şi instrumentelor instituţionale aplicabile.

Calendarul prevede ca în luna iunie 2023 să demareze cea de-a doua fază a proiectului, care vizează interconectarea sistemelor informatice şi bazelor de date aparţinând unor instituţii terţe, necesare tranziţiei complete spre mediul online”, se arată în comunicat.

Înmatricularea se va face pe baza datelor de identificare ale proprietarului, urmând ca acestuia să îi fie eliberat un certificat de înmatriculare, și a plăcuțelor de înmatriculare ale mașinii.

În același timp, se vor face transcrierile necesare în certificatul de înmatriculare și în cartea de identitate a vehiculului.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *