Insula Șerpilor a devenit o bază rusească de lansare de rachete, la numai 45 de kilometri de Delta Dunării. Rușii au adus acolo sisteme avansate de lansare multiplă și rachete antiaeriene.
Specialiștii militari susțin că mica insulă este atât de importantă pentru ruși deoarece de acolo pot supraveghea Odesa, Delta Dunării şi chiar și baza militară de la Kogălniceanu. Mai mult, Vladimir Putin vrea să pună stăpânire și pe Marea Neagră, așa încât România va avea mari probleme să exploateze gazele din zonă.
Conform imaginilor preluate prin satelit, consultate de thedrive.com, rușii au dus acolo trei sisteme de rachete cu lansare multiplă Grad, două sisteme de rachete antiaeriene Tor, patru sisteme de apărare antiaeriană Panţîr-S1 şi alte 10 echipamente care sunt acoperite cu plase de camuflaj.
Acolo s-ar afla sisteme de război electronic care bruiază activităţile militare, dar și alte echipamente, inclusiv un echipament Kret, care e conceput să protejeze sistemele terestre de aparate aeriene de recunoaştere, relatează B1TV.
De asemenea, ruşii au adus în zona Insulei Șerpilor mai multe nave mari de desant.
„Nu cred că Putin va accepta ca România să exploateze gazele din Marea Neagră, din sectorul de lângă Insula Şerpilor. Şi nu pentru că are nevoie de aceste resurse, dar pentru că o eventuală exploatare exclusiv românească a acestor gaze ar scădea dependenţa ţărilor UE de exporturile ruseşti. Putin vrea să stăpânească Marea Neagră şi astfel demonstrează ruşilor, dar şi aliaţilor Moscovei că este o mare putere în zonă.
Oricum, dacă situaţia rămâne cum este acum, România va putea exploata gazele din zonă cu riscuri mari, pentru că ruşii vor fi predispuşi la diverse diversiuni care pot escalada situaţia de securitate din proximitatea Insulei Şerpilor”, a declarat, analistul militar Aurel Cazacu.
La rândul său, Costin Georgescu, fost director al Serviciului Român de Informaţii, a explicat că România va avea mari probleme să-și exploateze gazele din Marea Neagră din cauza rușilor.
„De acolo pot sta cu ochii pe Odessa, dar şi pe partea vestică a litoralului ucrainean. Mai mult, foarte important pentru noi, de pe Insula Şerpilor ruşii pot supraveghea cu uşurinţă Delta Dunării, Constanţa şi chiar Baza Mihail Kogălniceanu. În plus, aşa cum nu mai recunosc mai multe tratate internaţionale, ruşii vor contesta cu siguranţă decizia Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga, în urma căreia România a primit 9.700 km2 de spaţii maritime, platou continental şi zonă economică exclusivă în Marea Neagră. Astfel, România va avea probleme mari în demersurile de exploatare a gazelor din zonă”, a afirmat Costin Georgescu, pentru Adevărul.