Elena Udrea
Elena Udrea

Procedurile de extrădare din Bulgaria a Elenei Udrea vor fi realizate până în 20 iunie, în condițiile în care acestea trebuie finalizate în cel mult 10 zile de la data deciziei definitive a instanței, a declarat, miercuri, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

„În acest sens, se analizează un plan de preluare, locaţie, mod de deplasare şi aşa mai departe şi până în data de 20 iunie structurile statului român abilitate în acest sens vor proceda la preluarea şi transferul la o unitate a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor”, a afirmat ministrul, la o conferinţă de presă la Parlament. Întrebat dacă extrădarea Elenei Udrea se va face mai devreme decât era preconizat, Bode a reiterat că acest lucru se va face până în 20 iunie. „Nu pot spune ziua, dar lucrurile nu sunt extrem de complicate din ce am înţeles eu de la colegii mei din MAI, aşadar se va întâmpla în zilele următoare”, a adăugat Lucian Bode.

Judecătorii Curții de Apel de la Sofia au decis vineri, 10 iunie, extrădarea fostului ministru al dezvoltării, Elena Udrea, condamnat la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute. Pe 7 aprilie, când a fost condamnată în România, Udrea a fugit spre Grecia, dar a fost prinsă de polițiștii bulgari.

Elena Udrea are de ispășit șase ani de închisoare, fiind condamnată definitiv în dosarul „Gala Bute”. În ziua în care urma să fie dată sentința, fostul ministru al turismului a plecat din țară, dar a fost reținută în Bulgaria, la granița cu Grecia, la solicitarea autorităților române. După proceduri judiciare care au durat aproape două luni, justiția din Bulgaria a decis la 10 iunie ca Elena Udrea să fie extrădată.

Ce prevede procedura de extrădare

Procedura de extrădare prevede că în maximum 10 zile de la pronunțarea deciziei, Ministerul Justiției din Bulgaria trebuie să ia legătura cu cel din România și să trimită hotărârea dată de judecători. În plus, magistrații bulgari trebuie să anunțe modalitatea prin care fostul ministru va ajunge în România. Sunt două variante în momentul de față: fie polițiștii bulgari o aduc pe Elena Udrea până la frontieră, iar de acolo ea este preluată de ofițerii români, fie polițiștii români vor merge până la Sofia și o va lua direct din arest.

Odată ajunsă în România, Elena Udrea va fi încarcerată la Penitenciarul Târgșorul Nou de lângă Ploiești, fiind o închisoare dedicată femeilor. Timp de 21 de zile ea va rămâne în carantină, iar apoi o să fie închisă alături de celelalte deținute.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *