Uniunea Europeană va restricționa utilizarea inteligenței artificiale
Uniunea Europeană va restricționa utilizarea inteligenței artificiale

Uniunea Europeană va restricționa utilizarea inteligenței artificiale, interzicând sistemele biometrice și de recunoaștere facială, precum și tehnologiile de identificare a persoanelor în spații publice. Aceste reguli ar urma să intre în vigoare cel mai probabil la începutul anului 2025.

Companiile care încalcă noile reguli se confruntă cu amenzi considerabile, de până la 35 de milioane de euro sau 7% din cifra lor de afaceri globală.

Printre interdicțiile propuse, se numără ce asupra utilizării IA pentru stabilirea „scorului social”, adică evaluarea indivizilor în funcție de comportament sau caracteristici personale. Președintele francez Emmanuel Macron a atras atenția asupra riscului ca această legislație să pună companiile europene în dezavantaj față de concurenții din SUA, Marea Britanie și China.

De asemenea, Macron și-a exprimat îngrijorarea că noile reguli vor pune în aplicare cel mai strict regim din lume pentru modelele fundamentale, tehnologii precum cele utilizate în produse AI generative. El a menționat un start-up francez din domeniul AI, Mistral, ca exemplu al „geniului francez” care ar putea fi afectat de aceste reguli, transmite B1TV.

Luni, la Toulouse, președintele francez a criticat proiectul de reglementări asupra inteligenței artificiale spunând: „Putem decide să reglementăm mult mai rapid și mult mai puternic decât principalii noștri concurenți. Dar vom reglementa lucruri pe care nu le vom mai produce sau inventa. Aceasta nu este niciodată o idee bună.”

Macron s-a declarat îngrijorat de faptul că noua lege înseamnă că UE va aplica cel mai dur regim din lume pe așa-numitele modele fundamentale, tehnologia care stă la baza produselor AI generative, cum ar fi ChatGPT de la OpenAI, care poate produce cantități de cuvinte, imagini și coduri asemănătoare oamenilor în secunde.

Negocierile privind reglementările AI au fost intense, iar prevederile finale vor trebui ratificate de către statele membre ale UE. Franța, împreună cu Germania și Italia, discută despre posibile modificări sau chiar împotrivirea adopției actului.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *