Interzicerea mașinilor cu volanul pe dreapta, proiect de lege
Interzicerea mașinilor cu volanul pe dreapta, proiect de lege

Interzicerea mașinilor cu volanul pe dreapta este obiectul unui proiect de lege depus în Senat, prin care se dorește limitarea numărului de accidente grave produse în România. 10% dintre acestea ar fi cauzate de automobile provenind din Marea Britanie.

„Coliziunile sunt frontale, iar posibilitatea de evitare este nulă din cauza lipsei de vizibilitate a șoferilor acestor mașini”, mai arată expunerea de motive a inițiativei.

Proiectul a fost inițiat de mai mulți senatori PNL și a fost trimis inclusiv la Guvern pentru un punct de vedere, relatează B1TV.

Intervenţia legislativă este necesară deoarece numărul total de accidente produse de maşini cu volanul pe dreapta depăşeşte 10% din totalul accidentelor pe an. Coliziunile sunt frontale iar posibilitatea de evitare este nulă din cauza lipsei de vizibilitate a şoferilor acestor maşini”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Majoritatea accidentelor în care au fost implicate mașini cu volanul pe dreapta au fost produse chiar de șoferii acestor automobile, se mai susține în aceeași expunere de motive.

În ceea ce priveşte accidentele în care au fost implicate maşini cu volanul pe dreapta, majoritatea au fost produse de conducătorii acestor autovehicule. Statistica este înfiorătoare: în 2018 – 102 accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 28 de persoane şi 106 rănite grav, în 2019 – 90 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 35 de persoane şi 88 rănite grav”, se precizează în anexa proiectului.

Inițiativa prevede și o serie de sancțiuni pentru cei care încalcă noile reguli. Astfel, dacă proiectul va fi adoptat de Parlament, șoferii mașinilor cu volanul pe dreapta pot fi sancționați cu amenzi cuprinse între 870 și 1.160 de lei. Mai mult, polițistul rutier poate reține certificatul de înmatriculare sau de înregistrare, documente ce vor fi restituite abia atunci când va fi prezentată dovada eliberată de Registrul Auto Român din care rezultă că postul de conducere al autovehiculului a fost mutat pe partea stângă.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *