Consiliul Concurenței ar putea extinde investigația asupra băncilor
Consiliul Concurenței ar putea extinde investigația asupra băncilor

Consiliul Concurenței ar putea extinde investigația asupra băncilor, în urma unei informări pe care instituția a primit-o de la ANPC. Acesta aduce suspiciuni cu privire la comportamentul băncilor, spune președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

Sesizarea va fi analizată și, dacă sunt elemente pertinente, va fi extinsă investigația pe care Consiliul deja o desfășoară asupra băncilor, a spus șeful Consiliului Concurenței.

Noi avem propria noastră investigaţie în privinţa băncilor, suspectând o creştere nejustificată a cotaţiilor ROBOR. Acum, am înţeles că există suspiciuni ale ANPC-ului privind comportamentul băncilor. Am primit ieri o informare din partea ANPC-ului, o vom analiza şi, dacă sunt elemente care-s pertinente, se leagă de investigaţia noastră, vom extinde investigaţia ca să le includă şi pe acesta”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, citat de B1Tv.

ANPC a amendat 11 bănci pentru practici comerciale înşelătoare

Recent, ANPC a amendat cu 550.000 de lei un număr de 11 bănci la care a identificat practici comerciale înşelătoare. Acestea constau în faptul că, pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, 25% din soldul principal de rambursat și 75% dobândă. Prin această modalitate de calcul, consumatorii plăteau, de fapt, preponderent dobândă.

Cele 11 bănci amendate sunt: ING Bank, First Bank, Credite Europe Bank, OTP Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, BCR, Patria Bank, Unicredit Bank, BRD Groupe Societe Generale.

Drept reacție, Asociația Română a Băncilor a transmis că „Băncile din România respectă legislaţia naţională privind modalitatea de calcul a ratelor în conformitate cu OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori şi/sau OUG 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile. În fapt vorbim de o formulă de calcul practicată la nivel mondial, astfel că ANPC contestă o metodă legală de calcul a rambursării creditului folosită în întreaga lume”.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *