Majoritatea băncilor din România au fost amendate de ANPC pentru practici înșelătoare la adresa consumatorilor. Sunt 11 instutuții bancare care ar fi determinat debitorii să plătească în primii ani doar dobândă la creditele aflate în derulare, mai ales pe termen lung. Cele 11 bănci ar fi obligate să emită noi grafice de rambursare, transmite ANPC.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat marți că a sancționat 11 bănci din România pentru practici comerciale înșelătoare săvârșite de aceștia cu privire la modul de calcul al ratelor, deoarece consumatorii plăteau preponderent dobândă atunci când rambursau creditul.

Băncile au primit amenzi de 550.000 lei și au fost obligate să emită noi grafice de rambursare

Verificările ANPC au vizat modul în care băncile pun în practică contractele de creditare pe termen mediu și lung, cu termen de rambursare de peste 10 ani, către consumatorul-persoană fizică, în lei sau valută, precum și dacă elementele prevăzute în condițiile contractuale respectă drepturile consumatorilor, anunță Agerpres, preluat de B1TV.

Conform ANPC, practicile înșelătoare au constat în faptul că, pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, 25% din soldul principal de rambursat și 75% dobândă. Prin această modalitate de calcul, consumatorii plăteau, de fapt, preponderent dobândă.

Cei 11 operatori economici sancționați sunt: ING Bank, First Bank, Credite Europe Bank, OTP Bank, Alpha Bank, BancaTransilvania, Raiffeisen Bank, BCR, Patria Bank, Unicredit Bank, BRD Groupe Societe Generale.

Pe lângă o sancțiune contravențională, respectiv 11 amenzi în valoare de 550.000 lei, comisarii ANPC au propus măsura de emitere a unor noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât și pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului.

Să realizezi că, la jumătatea contractului de împrumut, nu ai făcut altceva decât să plătești dobânzi și foarte puțin din credit, este o povară mare pe umerii debitorilor.

Dacă lucrurile ar fi fost echilibrate, într-un mod rațional și în favoarea consumatorilor, probabil multe familii, astăzi, nu ar mai trăi o dramă financiară”, a declarat Horia Constantinescu, președintele ANPC.

Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *