io

Președintele Klaus Iohannis a declarat luni, întrebat într-o conferință de presă la Palatul Cotroceni despre discuțiile din Consiliul European referitoare la Schengen, că a avut o convorbire cu prim-ministrul Suediei, țara care va deține președinția Uniunii Europene, și care i-a transmis că aderarea României și Bulgariei „trebuie repusă în discuție”. Iohannis a precizat însă că „chestiunea Schengen” nu se tranșează la Consiliul European. Acesta a mai spus că România și Bulgaria trebuie să intre împreună în spațiul Schengen.

„Am avut o discuție destul de lungă cu Prim-ministrul Suediei, domnul Ulf Kristersson, și este clar că domnia sa cunoaște problema, este în temă cu solicitările noastre, cu problematica în general și părerea domniei sale a fost că această chestiune trebuie repusă în discuție. Însă dați-mi voie să clarific niște lucruri înainte ca unii formatori de opinie avizi de publicitate să creeze așteptări care nu vor fi îndeplinite. Chestiunea Schengen nu se discută la Consiliul European, nu se tranșează acolo. Deci, încă o dată: chestiunea Schengen nu se tranșează la Consiliul European, ci se tranșează la Consiliul JAI. Este un format al miniștrilor de interne din cadrul Consiliului Uniunii Europene. Imediat după ce cele două chestiuni în discuție vor fi clarificate politic, prin discuții bilaterale în diferite formate, sunt convins că va fi pusă problema în Consiliul JAI și convingerea mea este că, atunci va fi pusă pe agendă, va primi un răspuns pozitiv. Nu putem – noi, Uniunea Europeană – nu putem să ne permitem încă un eșec!”, a declarat președintele.

Klaus Iohannis spune că la următorul Consiliu European subiectul va fi discutat doar „în marja reuniunii”, dar „fără să apară concluzii”.   „Consiliul European la care faceți referire din 9 și 10 februarie nu va avea pe ordinea de zi chestiunea Schengen. După părerea mea, este oricum prea devreme. Până în 15 ianuarie este greu de crezut că se va discuta ceva și în două săptămâni nu mă aștept să se rezolve problema abordării austriece și problema abordării olandeze față de Bulgaria. Trebuie să înțelegem, cu toții împreună, că aceste chestiuni trebuie rezolvate înainte să se voteze încă o dată în Consiliul JAI. Deci, în concluzie: voi continua toate discuțiile, însă nu mă aștept ca la Consiliul extraordinar din februarie această temă să fie dezbătută. Va fi discutată, sigur, în marja reuniunii, între noi, dar fără să apară în concluzii, și sunt optimist că, în continuare, vom găsi soluții și pentru votul austriac, și pentru abordarea olandeză față de Bulgaria. Fiindcă cea mai bună soluție, și asta este clar pentru toată lumea, este ca România și Bulgaria să primească un vot în același timp, deci să intre împreună în spațiul Schengen”, a mai declarat președintele, după întâlnirea cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *