Procurorul general Alex Florenţa a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis avizul pentru începerea urmăririi penale a lui Ion Iliescu (94 de ani) în dosarul Mineriadei din iunie 1990, potrivit unor surse judiciare, transmite B1TV.

Dosarul Mineriadei a fost trimis în judecată în iunie 2017. 13 persoane, printre care Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Mugurel Florescu, Miron Cozma, Adrian Sârbu și Cazimir Ionescu, sunt acuzate de infracțiuni contra umanității, fapte pentru care sunt prevăzute pedepse cu închisoare pe viață sau cu închisoare de la 15 la 24 de ani.

În 2020, Dosarul Mineriadei din 1990 a fost restituit la Parchetul Militar pentru refacerea de la zero a urmăririi penale, conform deciziei magistraților de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Magistrații de la Instanța supremă au anulat toate probele strânse de procurori. A fost menţinută o decizie din 8 mai 2019 a unui judecător de cameră preliminară, prin care s-a constatat nelegalitatea rechizitoriului întocmit de procurorii militari şi s-a dispus excluderea tuturor probelor administrate în cursul urmăririi penale.

Instanţa a constatat nulitatea mai multor acte de urmărire penală, inclusiv a rezoluţiilor emise de Parchetul Militar, printre care şi cea din 9 iunie 2005, prin care s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de Ion Iliescu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *