IPS Teodosie
ÎPS TEODOSIE

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, cunoscut pentru opiniile sale controversate, îi ia apărarea de această dată liderului rus, Vladimir Putin.

Acesta a declarat într-un interviu acordat Radio Dobrogea că Putin nu e atât de negru cum îl prezintă toată lumea în această perioadă pentru că este cel mai mare ctitor de biserici de la muntele Atos şi Ierusalim. ÎPS Teodosie spune că Putin a făcut mai multe jertfe şi nu trebuie judecat ca un răufăcător.

„Domnul Putin, care este atât de vehiculat în zilele acestea şi văzut atât de negru, nu-i negru cum îl prezintă toată lumea. Am spus-o şi o spun fără frică şi fără nicio ezitare. Este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte şi la Ierusalim. În ţara sa, şi Putin, şi Medvedev, sunt ctitori. Şi am fost pe urmele lor în excursie şi m-am minunat câtă jertfă au făcut. Şi noi îi judecăm ca pe nişte răufăcători”, a declarat arhiepiscopul Teodosie, în emisiunea „Dialog duhovnicesc”, de joi, 3 februarie, la Radio Dobrogea.

Contactat de Adevărul, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, a transmis că „așa cum deja se ştie, arhiepiscopul Teodosie obişnuieşte să se pronunţe sui generis inclusiv pe unele teme extrabisericeşti. În virtutea autonomiei eparhiale pe care alege să o folosească uneori în mod original, are desigur dreptul să se exprime public pe orice temă, fără ca asta să însemne că se exprimă în numele BOR, ci în nume strict personal. BOR comunică public în plan decizional şi pe teme fundamentale doar prin Sfântul Sinod şi prin Cancelaria acestuia, nu printr-un anumit ierarh”.

Momentul în care ÎPS vorbește despre Putin poate fi ascultat între minutele 30.47 și 31.53 ale înregistrării emisiunii în care înaltul prelat răspundea întrebărilor ascultătorilor și a vorbit despre „Sfântul Nicolae, apostolul japonezilor, care este de origine rusă”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *