Putin ar fi fost cel care ar fi ordonat doborârea avionului lui Prigojin
Putin ar fi fost cel care ar fi ordonat doborârea avionului lui Prigojin

Potrivit unei analize a specialiștilor de la Institute for the Study of War, Putin ar fi fost cel care ar fi ordonat comandamentului militar rus să doboare avionul lui Prigojin.

Elemente ale armatei ruse, în special ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, şi şeful Statului Major General al armatei, generalul Valeri Gerasimov, ar fi extrem de puţin probabil să-l execute pe Prigojin fără ordinul lui Putin. Întreaga sferă politică și de securitate rusă a considerat probabil că supraviețuirea continuă a lui Prigojin după rebeliunea Wagner este la discreția lui Putin.

Putin ar fi putut crede că l-a separat suficient pe Prigojin de Wagner și l-ar putea ucide fără a-l transforma pe Prigojin într-un martir pentru personalul Wagner. Unii comandanți Wagner au părut recent să-l trădeze pe Prigojon în favoarea noului grup de mergenari afiliat Ministerului rus al Apărării, sugerând că eforturile Kremlinului și ale Ministerului rus al Apărării de a separa elementele Wagner de cele loiale lui Prigojin au reușit parțial, se arată în analiza ISW, citată de B1TV.

Îndesirea rapoartelor privind problemele financiare ale grupului Wagner și despre soldații Wagner care dezertează din cauza neplății soldelor și a oportunităților de avansare ar fi putut duce la pierderea popularității lui Prigojin în rândul membrilor Wagner.

Ministerul rus al Apărării a stabilit condiții pentru a înlocui Grupul Wagner cu companii private de mercenari afiliate Ministerului, iar surse ruse au susținut că acestea încearcă să recruteze actual și fost personal Wagner.

Este posibil ca Putin să fi decis că mercenarii Wagner au ajuns într-un punct în care erau mai interesați de plăți și afilierea la noile grupări de mercenari decât de loialitatea lor continuă față de Prigojin și că el l-ar putea ucide în siguranță pe acesta.

Linia roșie depășită de Prigojin

Putin ar fi considerat că Prigojin a depășit o linie roșie prestabilită cu eforturile sale de a păstra accesul Wagner la operațiunile din Africa. Putin, Prigojin și Lukașenko ar fi incheiat un acord care a pus capăt rebeliunii Wagner, Acesta prevedea ca Prigojin să limiteze prezența lui și a grupului Wagner în mass-media și/sau să restrângă operațiunile Wagner în Africa. Videoclipul lui Prigojin din 21 august , în care susține că Wagner își extinde prezența în Africa și creșterea ulterioară a anunțurilor de recrutare Wagner ar fi depășit o linie roșie prestabilită.

Presupusele încercări repetate ale lui Prigojin de a împiedica Ministerul rus al Apărării să înlocuiască complet contingentul Wagner din Africa ar fi putut, de asemenea, să fi depășit o linie roșie care restricționează operațiunile din Africa ale grupului. Putin pare să fi decis că Prigojin a încălcat suficiente puncte, sau chiar toate din acordul prestabilit.

De altfel, este posibil ca Putin să intenționeze să-l execute pe Prigojin de ceva timp și că doborârea avionului lui Prigojin pe 23 august a fost o coincidență, deși acest lucru este puțin probabil. Oficiosul de la Kremlin, RIA Novosti, a raportat pe 23 august că Putin l-a revocat oficial pe generalul de armată afiliat Wagner, Serghei Surovikin, din funcția de comandant al Forțelor Aerospațiale Ruse (VKS) și l-a înlocuit cu generalul colonel Viktor Afzalov.

Confirmarea oficială a demiterii lui Surovikin în presa de stat rusă în aceeași zi cu presupusa asasinare a lui Prigojin nu este probabil o coincidență. Kremlinul intenționează probabil ca ambele pedepse mediatizate să transmită un mesaj clar că cei care au fost implicați în rebeliunea din 24 iunie au fost pedepsiți și că provocarea lui Wagner adresată conducerii Rusiei este o chestiune soluționată.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *