Jandarmerița bătută la protestul din 10 august nu va primi 100.000 de euro daune morale de la agresorii săi. Judecătorii au apreciat că s-ar „îmbogăți injust”
Jandarmerița bătută la protestul din 10 august nu va primi 100.000 de euro daune morale de la agresorii săi. Judecătorii au apreciat că s-ar „îmbogăți injust”

Jandarmerița bătută la protestul din 10 august nu va primi daune morale de 100.000 de euro, cât le ceruse în instanță agresorilor ei, ci doar de 10.000 de euro. În motivarea deciziei instanței de judecată, magistratul de caz a arătat că Ștefania Nistor era mai interesată de obținerea despăgubirilor morale în locul celor materiale, iar femeia nu ar trebui să se „îmbogăţească injust” în urma acţiunii civile din procesul penal ce îi priveşte pe agresorii săi.

Magistratul a admis acţiunea civilă a femeii parţial şi a acordat acesteia despăgubiri materiale şi morale în valoare de doar 10.000 de euro, bani ce trebuie daţi de agresorii condamnaţi la pedepse cu suspendare, arată publicația Știri pe Surse.

Jandarmerița a amintiți în instanță de articole din presă și emisiuni în care ar fi fost jignită și defăimată după incident, dar magistratul a stabilit că aceste evenimente nu au fost provocate de inculpații judecați.

„În ceea ce privește suferința, umilința și afectarea dreptului la demnitate și imagine prin aceea că în presa scrisă și audio-vizuală au fost lansate diferite speculații cu privire la motivul pentru care persoana vătămată a fost internată în spital, instanța constată că autorii faptei prejudiciabile nu sunt inculpații din prezenta cauză.

Astfel, nu există nici legătură de cauzalitate între acțiunile violente ale inculpaților și prezentarea victimei într-o manieră calomnioasă de către mass-media.

(….)

În realitate, autorii faptei prejudiciabile constând în lezarea imaginii persoanei vătămate sunt persoanele care au contribuit la defăimarea în spațiul public audio-vizual a victimei, inculpații nefiind ținuți să răspundă pentru delicte civile comise de terți”, a scris magistratul de la Judecătoria Sectorului 1 în motivarea deciziei

Ștefania Nistor mai susținut în acțiunea de chemare în judecată că după ce cazul său a fost relatat în media, ar fi fost jignită și agresată într-un autobuz. Judecătorul nu îi consideră vinovați pe cei care au agresat-o de acest lucru, și prin urmare nu trebuie să plătească daune pentru asta, se mai arată în motivare.

„Așadar, la stabilirea prejudiciului, instanța nu va ține cont de umilința și jignirile la care persoana vătămată pretinde că a fost supusă prin acțiunile mass-media sau ale unor alte persoane decât inculpații , atitudinea acestora din urmă fiind cauzată de propria lipsă de educație și empatie, iar nu de acțiunile concrete ale inculpaților din cauză .

(…)

Pe cale de consecință, pentru a asigura dimensiunea reparatorie a daunelor morale, dar și pentru a evita crearea premiselor pentru o eventuală îmbogățire fără justă cauză a părții civile, neputându-se corecta consecințele unei fapte ilicite printr-un abuz, instanța urmează a admite în parte cererea formulată de aceasta cu privire la prejudiciul moral”, notează judecătorul.

Pedepse cu suspendare pentru bătăuși

Cei șapte agresori ai femeii jandarm de la protestul din 10 august 2018 din Piața Victoriei au fost condamnați de magistrații Judecătoriei Sectorului 1 la închisoare cu suspendare pentru ultraj.

Pedepsele dispuse de instanță sunt cuprinse între 1 an și 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare. Decizia poate fi atacată. Doi dintre aceștia au fost condamnați și pentru uz de armă fără drept, cei care au furat arma Ștefaniei Nistor.

Bărbații nu mai au voie să participe pentru 5 ani la proteste, la adunări publice sociale, culturale sau sportive, potrivit Mediafax

Instanța a mai dispus ca inculpații să presteze muncă în folosul comunității în cadrul Administraţiei Domeniului Public şi Dezvoltare Urbană Sector 6, în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6, la Administraţia Cimitirelor sau Crematoriilor Umane sau în cadrul Fundaţiei pentru Promovarea Sancţiunilor Comunitare sau la Arhiepiscopia Bucureştilor.

Aceștia mai sunt obligați să îi plătească Ștefaniei Nistor, jandarmului agresat, 10.000 de euro daune morale.

Femeia ce făcea parte din forţele de ordine ale Jandarmeriei a fost lovită de mai mulţi protestatari în 10 auguat 2018. Ea a fost prinsă în mulţime alături de un alt coleg jandarm, fiind loviţi de mai mulţi protestatari. Alţi protestatari au intervenit, însă, şi au făcut scut, pentru a-i apăra pe cei doi jandarmi.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *