Joe Biden nu-l va suna pe Vladimir Putin decât dacă acesta se va arăta gata să încheie războiul din Ucraina, a spus președintele american, care a descris războiul pornit de liderul de la Moscova ca fiind unul „bolnav”.

Există o singură modalitate rațională de a pune capăt războiului din Ucraina – ca Putin să „retragă” forțele ruse, a spus Joe Biden, citat de CNN și preluat de B1TV.

„Dar se pare că nu va face asta. Plătește un preț foarte mare pentru că nu a reușit să o facă, dar provoacă un măcel incredibil, incredibil, asupra populației civile din Ucraina. Bombardează creșe, spitale, cămine de copii. E rău ce face el ”, a spus Joe Biden în timpul unei conferințe de presă alături de președintele francez Emmanuel Macron, la Casa Albă.

Biden a adăugat că nu are planuri imediate să-l contacteze pe Putin, dar este „pregătit să vorbească” cu liderul rus „dacă, de fapt, există un interes ca el să caute o modalitate de a pune capăt războiului – nu a făcut asta, încă.”

Biden a continuat: „Dacă este cazul, în consultare cu prietenii mei francezi și din NATO, voi fi bucuros să stau cu Putin să văd ce vrea, ce are în minte. Nu a făcut asta încă. Între timp, cred că este absolut critic ceea ce a spus Emmanuel [Macron]. Trebuie să sprijinim poporul ucrainean”.

Macron spune că depinde de ucraineni să decidă condițiile pentru un posibil sfârșit de război și „pace durabilă”.

Președintele Franței, despre sprijinul militar și economic

Președintele francez Emmanuel Macron a spus, în conferința de presă de la Casa Albă de joi seara, că nu crede că aliații ar trebui să-i împingă pe ucraineni la un compromis cu Rusia care „nu ar fi acceptabil pentru ei”.

Nu îi vom îndemna niciodată pe ucraineni să facă un compromis care nu va fi acceptabil pentru ei”, a spus președintele francez ca răspuns la o întrebare despre un posibil sfârșit al războiului.

Sunt atât de curajoși și își apără exact viața, națiunea și principiile noastre… Dacă vrem o pace durabilă, trebuie să-i respectăm pe ucraineni pentru a decide momentul și condițiile în care vor negocia asupra teritoriului lor și viitorul lor”, a adăugat Macron.

Între timp, Macron a spus: „Ne-am mărit sprijinul militar. Ne-am mărit sprijinul economic. Ne creștem sprijinul umanitar”.

În plus, sprijinul SUA – atât financiar, cât și în furnizarea de arme militare Ucrainei – nu este important doar pentru țara atacată, ci și pentru Europa mai largă, a spus Macron.

Pentru stabilitatea lumii noastre de astăzi – pentru că dacă considerăm că putem abandona țara și renunțăm la respectarea deplină a acestor principii, înseamnă că nu există stabilitate posibilă în această lume”, a spus Macron.

Cred că este extrem de important să vă angajați atât de mult”, a spus el, referindu-se la banii și asistența pe care SUA le-au oferit până acum Ucrainei.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *