Furturile de energie electrică și gaze naturale continuă să reprezinte o problemă majoră în România, atât prin pierderile financiare pe care le generează furnizorilor, cât și prin riscurile grave de securitate pe care le creează.
În primele șase luni ale acestui an, compania de distribuție Delgaz Grid a identificat peste 660 de cazuri de consum fraudulos în 18 dintre cele 20 de județe în care operează.
Distribuția geografică a furturilor
Conform unui comunicat al Delgaz Grid din 15 iulie 2025, cele mai multe cazuri de furt de energie electrică au fost înregistrate în regiunea Moldovei. Din totalul de 397 de cazuri de sustragere de energie electrică, acestea au fost identificate în județele Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț și Bacău, tranzmite ziare.com.
Pe segmentul gazelor naturale, au fost înregistrate 265 de cazuri în 18 județe: Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Sălaj, Timiș, Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Bihor, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț și Bacău.
Dimensiunea prejudiciului
Cantitatea totală de energie sustrasă este de aproximativ 9,9 milioane kWh, din care circa 3,8 milioane kWh reprezintă gaze naturale și 6,1 milioane kWh energie electrică. Valoarea prejudiciului a fost calculată la circa 8,5 milioane lei.
Pentru a pune în perspectivă magnitudinea acestor furturi, Delgaz Grid precizează că cantitatea sustrasă ar putea acoperi “consumul de gaze naturale pentru circa 4-5 ani și consumul de energie electrică pe durata a 30 de ani al unei instituții de învățământ cu 275 elevi și cadre didactice”.
Riscurile pentru siguranța publică
Reprezentanții companiei atrag atenția asupra pericolelor grave pe care le implică aceste practici ilegale: “Reamintim consumatorilor care sunt racordați la rețelele de energie electrică și gaz că intervențiile neautorizate asupra branșamentelor și instalațiile clandestine pot duce la incidente grave (explozii, intoxicații, incendii, electrocutări etc.) cu urmări devastatoare: pierderi de vieți omenești și/sau bunuri distruse.”
Branșările ilegale cresc semnificativ riscul de incendii și explozii, transformând furtul de utilități într-o problemă de siguranță publică care depășește simpla fraudă economică.
Delgaz Grid subliniază importanța contribuției cetățenilor în combaterea acestor practici ilegale. Compania asigură că toate sesizările sunt verificate cu respectarea confidențialității identității celor care le transmit, încurajând astfel raportarea cazurilor suspecte.
Măsuri de prevenție recomandate
Furnizorul a emis o serie de recomandări pentru prevenirea incidentelor:
- NU permiteți persoanelor neautorizate să intervină asupra echipamentelor de măsurare a consumului de energie (contoare)
- NU acceptați soluții improvizate de interceptare a conductelor de gaze naturale sau cablurilor de energie pentru reducerea consumului
- NU acceptați folosirea materialelor neadecvate pentru instalațiile de energie electrică sau gaz (de exemplu: bandă adezivă pentru izolarea cablurilor sau coliere metalice improvizate pentru instalațiile de gaz).