PTBhY2RkY2JhNWJhZDM0MzQ4OGJmZTNkMjdiMzczOGFm.thumb

Imaginea momentului vine de la Consiliul European, unde cancelarul Austriei a fost așezat la masă chiar între președintele României și cel al Bulgariei. Așezarea ar putea să nu fie întâmplătoare, având în vedere că una dintre temele fierbinți care se vor discuta la Consiliu este chiar problema migrației, adică exact ce a invocat Austria pentru a respinge acceptarea României și Bulgariei în Schengen, anunță Digi 24.

Președintele Klaus Iohannis a evitat, joi, să avanseze o dată în privința aderării României la Schengen, blocată de Austria: „Nu aș vrea să ne legăm de o anumită dată. Pentru mine, pentru România, e important să intrăm”.

Iohannis a făcut aceste declarații înaintea reuniunii Consiliului European, care are printre teme și migrația și o protecție mai bună a graniței externe a Uniunii Europene.

  • „România nu e sursă de migrație și nu este țară de tranzit, știm să ne protejăm granițele. Problema e însă una europeană și e clar că și noi vrem să participăm la găsirea celor mai bune soluții.
  • Așa că suntem deschiși să colaborăm cu CE pe un proiect pilot care va veni să verifice anumite proceduri mai rapide, mai eficiente și să creăm o bună practică care poate fi preluată și de alte state membre.
  • A nu se confunda migrația cu Schengen. Schengen se referă la libertatea de circulație a cetățeanului european.
  • Când vorbim de migrație, vorbim de proceduri care se adresează unor oameni care vin din afară UE.
  • Că în opinia unor state membre există legături între acestea, am luat act și din acest motiv vrem să găsim soluțiile cele mai bune.
  • România niciodată nu e parte din problemă, dar încercăm să fim parte și să contribuim la soluție”, a susținut Iohannis.

Întrebat de un jurnalist ce planuri are România pentru a decupla tema migrației de cea a Schengen, astfel încât aderarea să fie în acest an, Iohannis a evitat să avanseze o dată pentru aderarea țării noastre la Schengen:

  • „În privința Schengen, vom continuă discuțiile pe toate palierele, vom găsi soluții, dar nu vreau să ne legăm de o anumită dată.
  • Pentru mine, pentru România și români e important să intrăm în Schengen. Nu vreau să legăm discuția de o anumită dată.
  • Aceste lucruri țin de foarte multe considerente europene. Din păcate, însă, țin și de politica internă în unele state membre, nu consider un lucru bun, dar nu poate fi ignorat”.

El a mai spus că a vorbit cu președintele Bulgariei, Rumen Radev, și că vor exista acțiuni comune România-Bulgaria pentru aderarea la Schengen.

Reamintim că intrarea României în Schengen a fost blocată de către cancelarul Austriei, care a fost acuzat că a făcut această mutare pentru a-și crește scorul electoral la alegerile interne. Nehammer a respins ideea că vetoul Austriei ar fi putut fi dictat de motivaţii politice interne, cancelarul austriac calificând drept o „presupunere absurdă” existenţa unei legături cu alegerile din landul Austria Inferioară.

Sursă foto: captură video Digi 24

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *