​​UDMR face un pas pentru a rămâne în continuare la guvernare în echipa de la Palatul Victoria a lui Marcel Ciolacu. Uniunea lui Kelemen Hunor a acceptat să rămână cu ministerele Mediului și Energiei în noul guvern, arătând mai multă flexibilitate în negocieri. PNL se opune însă acestei variante.

Până acum, UDMR condiționa prezența la Guvernare de păstrarea Ministerului Dezvoltării.

  • Aș vrea să începem cu un exercițiu de logică. Se face rocada potrivit acordului. E logic că merge această Coaliție pe acest acord semnat și se face rocada premierului.
  • Am impresia că și respectarea acordului se referă la schimbarea premierului. Totul e în aer.
  • Dacă mergem pe un acord semnat în 2021, ar trebui să mergem pe această linie.
  • Acum aproape o săptămână am discutat și colegii au zis că nu putem continua, nici cu ministerul Dezvoltării, nici cu Ministerul Mediului. Am zis că nu e corect, că avem rezultate.
  • Am propus să mergem pe acordul de coaliție: nu se poate. Am zis să mergem pe varianta cu Ministerul Dezvoltării.
  • Au fost făcute câteva discuții în urma cărora s-a conturat o soluție: să preluăm două ministere noi.
  • Azi am făcut oferta să prelăm noi Ministerul Mediului și Energiei, nu s-a putut nici această variantă. PNL are atât Dezvoltarea cât și Mediul. Nu poate renunța la niciunul dintre ministere.
  • Regret enorm de mult, dar la Impuse nu se poate lucra.
  • Până nu sunt trimise listele și programul de guvernare în parlament nu se poate zice că s-a închis această etapă. Până mâine dimineață se poate schimba.
  • L-am sunat pe Marcel Ciolacu: în condițiile în care trebuie să renunțăm nu se poate la impuse.

„Am fost de acord și am decis să devenim și mai flexibili: dacă putem păstra și un minister pe care l-am condus până acum. Am zis să acceptăm oferta Ministerul Mediului și Energiei. Au apărut probleme la PNL. Am auzit pe surse că PSD a fost de acord ca Sănătatea, MIPE să meargă la PNL. (…) Această ultimă ofertă (mediu și energie – n.r.) a fost făcută la 14.30. Nu acceptăm decât această ofertă”, a declarat Csoma Botond, liderul deputaților UDMR.

„Putem accepta Energia și Mediu. Dacă s-au răzgândit, cu părere de rău, nu putem participa în continuare la guvernare”, a mai spus el, comentând că UDMR nu este „cârpa nimănui”.

De altfel, Nicolae Ciucă a admis că PNL e dispus să ofere doar un minister UDMR. „Noi am oferit Ministerul Energiei”, a comentat șeful PNL, înainte de a intra în ședința conducerii liberalilor. El a precizat că nu a fost informat despre oferta lui Marcel Ciolacu pentru UDMR, respectiv ministerele Mediului și Energiei.

Premierul desemnat Marcel Ciolacu a inițiat marți o nouă rundă de discuții cu UDMR în vederea menținerii acesteia la guvernare.

Surse politice au declarat pentru HotNews.ro că Marcel Ciolacu le-a făcut o nouă ofertă liderilor UDMR pentru a rămâne în Guvern: ministerele Mediului și cel al Energiei.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *