Klaus Iohannis a primit, la Washington, premiul pentru conducere internațională remarcabilă.

Șeful statului a declarat, în cadrul galei, că dedică acest premiu tuturor românilor și că Statele Unite nu au un partener mai bun decât România.

”Sunt onorat să primesc acest premiu. Îl accept ca o recunoaștere a conducerii României, în ultimii 20 de ani, ca membru demn al NATO și partener și prieten al SUA.

În Europa Centrală și de Est, România reprezintă un exemplu în multe domenii – de la apărarea Flancului Estic al NATO, la consolidarea democrației, a drepturilor omului și a statului de drept.

În galeria foto de mai jos puteţi găsi mai multe imagini de la ceremonie

Eforturile românești au rezultate care depășesc cu mult granițele noastre naționale. De fapt, acestea au contribuit la consolidarea Europei și a alianței transatlantice și merită să fie recunoscute.

În calitate de Președinte al României, vă pot spune că România s-a aflat cu adevărat în prima linie prin eforturile sale de a ajuta Ucraina.
Este responsabilitatea noastră comună și puteți conta pe capacitatea noastră de a o îndeplini. Pentru că Statele Unite nu au un aliat mai bun decât România.

Dedic acest premiu tuturor românilor, precum și parteneriatului și prieteniei dintre România și Statele Unite ale Americii”, a declarat președintele Klaus Iohannis în timpul discursului.

Klaus Iohannis a devenit astfel primul lider al unei țări europene care a primit acest premiu din partea prestigioasei organizații Atlantic Council.

”Astăzi am primit de la Atlantic Council un premiu mai special care arată că România nu este doar în NATO, în Uniunea Europeană, ci este o țară care a înțeles, din capul locului, importanța a ceea ce numim legătura transatlantică. Este încă mult de făcut, pentru că doar atunci când vom fi recunoscuți la valoarea pe care credem că o avem putem fi acel partener puternic pe care suntem dispuși să îl trăim, dar care trebuie văzut și de cealaltă parte, și acceptat ca atare”, a mai spus șeful statului după primirea premiului.

Președintele României a avut întâlniri cu mai mulți reprezentanți ai comunității românești. Printre aceștia se numără și Ben Toma, politicianul care a ajuns președinte al Camerei Reprezentanților din Statul Arizona.

”Avem multe lucruri de făcut în domeniul acesta, pentru ca America să știe unde suntem și de ce suntem importanți… Acum, din ce în ce mai mulți își dau seama, din cauza a ceea ce se întâmplă în Ucraina, dar mulți americani nu cunosc oportunitățile care se află în România. Așa că un eveniment ca acesta este foarte important”, a declarat Ben Toma.

Iohannis se va mai întâlni la Washington cu președintele republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, cel care a deblocat ajutorul pentru Ucraina.

”Este o săptămână românească la Washington. Ani de zile am spus că nu suntem relevanți, că nu suntem luați în seamă de țările cu putere politică și economică mai mare, dar de câțiva ani se schimbă lucrurile”, a spus Remus Pricopie, rector SNSPA, prezent la eveniment.

”Este un premiu prin care România este onorată și toți românii care și-au aduc contribuția în toți cei 20 de ani de NATO, sunt apreciați la adevărata lor valoare”, a afirmat și Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA.

Distincția primită de Iohannis a mai fost acordată de-a lungul timpului foștilor președinți George Bush și Bill Clinton, actualului președinte Joe Biden sau șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *