Pfizergate, dosarul achiziției de vaccinuri la nivel european, a ajuns și la președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Autoritățile judiciare europene, sub conducerea Laurei Codruța Kovesi, au demarat o anchetă cu privire la presupuse încălcări ale legii în legătură cu discuțiile dintre președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și directorul general al companiei Pfizer privind furnizarea de vaccinuri anti-COVID.
Această informație a fost confirmată de către un purtător de cuvânt al Biroului Procurorului din Liege. Investigarea a fost preluată de procurorii europeni de la Parchetul European, înlocuind astfel ancheta inițială desfășurată de autoritățile belgiene, după o plângere penală depusă de Frédéric Baldan, un lobbyist local cu legături în cercurile antivacciniste.
Parchetul european este acum în etapa investigării presupuselor infracțiuni, iar până în prezent nu s-a formulat nicio acuzație în acest caz. Ancheta se concentrează pe presupusele încălcări penale legate de negocierile privind vaccinurile anti-COVID, transmite TVR Info.
Inițial, plângerea lui Baldan a fost susținută de guvernele Ungariei și Poloniei, însă guvernul polonez se retrage în prezent din plângere, după victoria forțelor pro-UE conduse de Donald Tusk în alegeri, potrivit unor surse POLITICO. Situația se complică deoarece Parchetul european are capacitatea de a confisca telefoane și alte materiale relevante din birourile Comisiei Europene sau din alte țări europene, inclusiv Germania, țara de origine a lui Von der Leyen.
Ancheta actuală intersectează litigiile dintre Pfizer și unele state europene, inclusiv Ungaria, Polonia și România, referitoare la contractele de vaccinare anti-COVID. Scandalul a pornit în urma dezvăluirilor din presa americană cu privire la un schimb de mesaje text între von der Leyen și șeful Pfizer în perioada negocierilor pentru contractul de furnizare a vaccinurilor.
Aceste dezvăluiri au determinat depunerea unei plângeri separate împotriva Comisiei Europene, după ce aceasta a refuzat să divulge conținutul mesajelor în urma unei cereri de acces la documente. Este pentru prima dată când instituția condusă de Laura Codruța Kovesi este implicată în mod explicit în investigația legată de „Pfizergate”.