Legea canabisului medicinal este blocată înainte de a ajunge în Parlament, iar mulți pacienți care se confruntă cu dureri cumplite își văd speranțele năruite. Compușii pe bază de canabis se pot dovedi eficienți la ameliorarea durerilor provocate de fel și fel de afecțiuni, iar studiile arată că se pot dovedi eficiente atunci când medicamentele clasice nu-și mai fac efectul. Din acest motiv, multe state au emis legi care permit consumul canabisului în scop medicinal.
Legea canabisului medicinal presupune utilizarea acestui produs în diverse forme ca ulei, tincturi și inhalatoare. Aceste produse ar trebuie folosite de persoane în calmarea durerilor, dar temerea autorităților, în special experții din sănătate consideră că prin legalizare substanțele vor fi achiziționate de oricine.
O serie de pacienți aflați în suferință consideră ca legalizarea canabisului îi va ajuta să treacă peste durerile pe care le au. Rezultatele din alte țări sunt încurajatoare și pe ofera bolnavilor din România o speranță în plus.
Laura Florescu suferă de scleroză multiplă. În lupta cu durerile, medicamentele pe care le ia nu o mai ajută. Este convinsă că tratamentele pe bază de canabis i-ar îmbunătăţi viaţa. „La mine e tremuratul, durerea foarte mare şi nu mai am control asupra mişcărilor de ceva timp. Iau pastile care-s foarte tari şi rup ficatul dar n-am ce face. Sunt zile în care eu nu mă pot ridica din pat. Îţi e şi frică să spui că ai încercat. Da, am încercat şi a fost mult mai bine”, afirmă Laura, potrivit B1TV.
Cea care a inițiat petiția de legalizare, Alexandra Cârstea, aduce și ea niște argumente solide pentru canabisul medicinal, mai mult decât atât, mama ei a fost tratată cu un astfel de tratament achiziționat de pe piața neagră.
„Medicaţia clasică, sintetică, este mult mai dăunătoare decât un produs care provine din natură. Este o altă discuţie tabu de care toată lumea se fereşte. Să vorbească despre statutul bolnavului care caută disperat pe piaţa neagră”, a specificat Alexandra Cârstea.
Cristița Dumitrescu, iniţiatoarea legii: „Sunt mii şi mii de studii care au dovedit beneficiile în terapia durerii, deci în tratarea unor dureri cronice.”
Ministerul Sănătății a avizat negativ, dar greșit
Andreea Petrescu: „Ministerul Sănătăţii a transmis un aviz negativ pentru acest proiect de lege încă de la începutul anului 2021 în care, promotoarea legii spune că, ministerul a făcut confuzie între consumul în scop recreativ şi consumul în scop medicinal.”
Cristita Dumitrescu: „Ne-a încurcat un punct de vedere emis de Ministerul Sănătăţii, un punct de vedere foarte prost documentat.”
În momentul de față, canabisul medicinal este folosit uzual în Germania, Italia, Grecia, Malta şi mai multe state americane.
Leave a comment