Parlamentul European a adoptat noi legi care întăresc instrumentele UE de combatere a spălării banilor și finanțării terorismului. Aceste legi garantează accesul imediat, nefiltrat, direct și liber la informațiile privind beneficiarii reali deținute în registrele naționale și interconectate la nivelul UE, inclusiv date vechi de cel puțin cinci ani. Unitățile de informații financiare (FIU) vor primi competențe mai mari pentru a analiza și detecta cazurile de spălare de bani și finanțare a terorismului, precum și pentru a suspenda tranzacțiile suspecte.
Entitățile obligate, cum ar fi băncile, administratorii de active și criptoactive sau agenții imobiliare, vor trebui să raporteze activitățile suspecte către unitățile de informații financiare și alte autorități competente. Începând cu 2029, cluburile de fotbal profesioniste de top implicate în tranzacțiile financiare importante vor trebui să verifice identitatea clienților, să monitorizeze tranzacțiile și să raporteze orice tranzacție suspectă către unitățile de informații financiare.
Legislația include, de asemenea, măsuri de diligență sporită și verificări privind identitatea clienților, precum și dispoziții privind vigilența sporită față de persoanele foarte bogate, o limită de 10.000 de euro la nivelul UE pentru plățile în numerar și măsuri de asigurare a respectării sancțiunilor financiare specifice și de evitare a eludării sancțiunilor, transmite PsNews.
Pentru a supraveghea aceste noi norme, o nouă Autoritate pentru combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului (AMLA) va fi înființată la Frankfurt. AMLA va supraveghea direct entitățile financiare cu cel mai mare risc, va interveni în cazul în care constată deficiențe în materie de supraveghere, va juca un rol central pentru autoritățile de supraveghere și va media litigiile dintre acestea. AMLA va supraveghea, de asemenea, punerea în aplicare a sancțiunilor financiare specifice.
Pachetul privind combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului include cea de-a șasea directivă privind combaterea spălării banilor, regulamentul UE privind „cadrul unic de reglementare” și regulamentul privind AMLA. Legile trebuie adoptate oficial și de către Consiliu, după care vor fi publicate în Jurnalul oficial al UE.