Liceul de Artă
Liceul de Artă Nicolae Tonitza va fi vândut. Cumpărătorul este nimeni altul decât Primăria sectorului 1 din București.
„Am reușit! După multă muncă de lămurire vă anunț că în urmă cu câteva momente Consiliul General al Municipiului București a aprobat în ședința de astăzi solicitarea noastră de a achiziționa imobilului situat în strada General Berthelot nr.56-58 Sector 1, București, în vederea păstrării destinației actuale a acestuia și anume, imobil de interes public, respectiv continuarea activității Liceului de Artă Nicolae Tonitza”, a anunțat primarul sectorului 1, Clotilde Armand.

Liceul de Artă Nicoale Tonitza – imobil cu peste 120 de ani de istorie

Clădirea de pe strada General Berthelot nr. 56-58 are o istorie veche de peste 120 de ani. Aici a funcționat, la începutul secolului XX și în perioada interbelică, școala de fete “Sfântul Iosif” –școală primară și liceu de fete- aflată sub patronajul Bisericii Catolice. După cel de-al Doilea Război Mondial, imobilul a fost naționalizat de regimul comunist.
Din 27 septembrie 1948, aici și-au desfășurat activitatea o școală tehnică și un cămin de studenți. Din 19 iunie 1959, în această clădire a fost mutată Școala medie nr. 21 cu predare în limba germană. Aceasta s-a transformat în Liceul Industrial nr. 21 cu predare în limba germană. Din 8 octombrie 1973, imobilul a fost transferat în administrarea Liceului „Nicolae Tonitza.”
În 2020, imobilul a fost retrocedat Congregației Jesu (fostul Institut „Sânta Maria”), la solicitarea Arhiepiscopiei Romano-Catolice București. Noul proprietar are obligația de menține destinația de unitate de învățământ a acestui imobil pe o perioadă de 10 ani. Asta dacă utilizatorul achită o chirie lunară stabilită în conformitate cu legislația în vigoare.
„Prin adresa înregistrată la Primăria Sectorului 1 cu numărul 65.706/14.12.2021 Congregația Jesu și-a manifestat disponibilitatea de a vinde acest imobil în vederea păstrării destinației sale de imobil de interes public. În plus, prin adresa înregistrată la Primăria Sectorului 1 cu numărul 875/06.01.2022, conducerea Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” a precizat că este necesară continuarea activității educaționale în imobilul de pe strada General Berthelot nr. 56-58 solicitând în acest sens ajutorul administrației locale a Sectorului 1”, a explicat Armand.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *