Preşedintele FSLI Dolj, Bogdan Manea, despre blocarea negocierilor
Preşedintele FSLI Dolj, Bogdan Manea, despre blocarea negocierilor

Preşedintele FSLI Dolj, Bogdan Manea, atrage atenția asupra alarmantei situații a grevei din domeniul Educației, care se află în desfășurare de două săptămâni. În absența reluării negocierilor cu Guvernul, marți, consecințele vor fi tot mai grave.

Revendicările profesorilor includ majorarea salarială cu 25%

Bogdan Manea a explicat cererile formulate de profesori. „Este vorba despre o creștere salarială de 25%, dar aceasta trebuie să se aplice tuturor, nu în baza unor grile de salarizare diferite, unde unii primesc 16%, iar alții 25%, așa cum se întâmplă în prezent. Cei care au gradul I de vechime, peste 25 de ani, gradație de merit și sunt dirigintă/ diriginți primesc doar aproximativ 16% din salariu net, adică în jur de 900 de lei. Pentru profesorii debutanți, se solicită ca procentul de majorare să fie de 25%. Însă ceilalți profesori nu beneficiază de această creștere salarială de 25%”, a afirmat președintele FSLI Dolj, potrivit B1TV.

De asemenea, liderul sindical a subliniat necesitatea discutării ordonanței de urgență prin care deja s-au mărit salariile  profesorilor.

Este imperativ să se lucreze la ordonanța de urgență și noi propunem următorul demers: mâine, trebuie să aibă loc o nouă întâlnire la Guvern, pentru a relua negocierile. Această discuție poate fi purtată rapid și corect, iar noi, ca sindicat, trebuie să fim de acord cu prevederile acestei ordonanțe de urgență. Până în prezent, nu am fost de acord cu această ordonanță. În textul acesteia, ne dorim să fie introdusă măsura referitoare la profesorul debutant, care să primească un salariu proporțional cu salariul mediu brut din economie”, a explicat Bogdan Manea.

Președintele FSLI Dolj a fost întrebat dacă ar fi preferat un acord cu Guvernul în locul ordonanței de urgență, la care a răspuns: „Sub nicio formă. În România au existat numeroase acorduri care nu au fost respectate în domeniul educației de-a lungul a 33 de ani. Până în prezent, niciun acord nu a fost respectat”.

Dacă s-a reușit la medici, se poate realiza și în cazul profesorilor

Bogdan Manea a avertizat că, în absența reluării negocierilor, marți, situația va deveni tot mai alarmantă. „Dacă nu se vor relua negocierile, situația poate degenera. Propunerea noastră, atât a mea, cât și a sindicatului, este de a relua negocierile de urgență, deoarece există aspecte care pot fi soluționate. Dacă s-a reușit să se acorde o singură tranșă de creștere salarială la medici, am solicitat și noi același lucru începând cu 1 ianuarie 2024. Aceasta este o măsură fezabilă”, a mai adăugat președintele FSLI Dolj.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *