Limba engleză și cuvintele de import din cultura anglo-saxonă vor fi interzise în Rusia, potrivit unui proiect de lege aflat în Duma de Stat. Până și literele latine nu mai sunt agreate în Federația Rusă, car se vrea cât mai departe de occident după atacarea Ucrainei, care a generat reacția unanimă a țărilor vestice.
Duma de Stat din Rusia intenționează să interzică utilizarea anglicismelor și a cuvintelor occidentale în societatea rusă, conform unui proiect de lege în curs de elaborare. Deputații ruși lucrează la acest proiect care propune și ca numele mărfurilor expuse la raft să fie scrise cu litere chirilice, nu cu litere latine. Această inițiativă face parte dintr-un efort mai larg de „rusificare” a societății, conform viziunii promovate de președintele rus Vladimir Putin.
Proiectul este prezentat ca un efort de a proteja limba rusă, considerată ca fiind sub amenințarea unor influențe externe. Președinta Consiliului Federației, Valentina Matvienlo, a afirmat că limba rusă este ținta unui atac din partea „inamicilor” și a menționat că în Ucraina limba rusă este de facto interzisă, chiar dacă este limba maternă pentru milioane de oameni.
„Limba rusă face obiectul unui atac ţintit din partea inamicilor noştri. În Ucraina, limba rusă este interzisă de facto, în pofida faptului că este vorba, în cazul a milioane de persoane, de limba lor maternă”, a declarat preşedinta Consiliului Federaţiei, camera superioară a Parlamentului rus, Valentina Matvienlo.
Această mișcare vine după adoptarea unei legi în februarie care interzicea oficialilor ruși și liderilor politici să folosească limba engleză. Astfel, se observă o tendință către eliminarea limbii engleze din utilizarea oficială, deși tinerii ruși continuă să învețe această limbă.
Anterior, numele stațiilor de metrou din Moscova erau afișate în ambele alfabete, chirilic și latin, însă literele latine au dispărut în mare măsură. Aceste acțiuni au consecințe în diverse domenii, inclusiv în retragerile de pe piața rusă ale unor companii în contextul conflictului din Ucraina, determinând apariția unor imitații care rusifică numele acestora.