Românii lucrează mai mult decât restul europenilor în media săptămânală, arată raportul Eurostat. Mai mult, prestează ore suplimentare fără să fie plătiți pentru asta.

Raportul Eurostat din septembrie 2023 indică faptul că românii lucrează, în medie, peste 40 de ore pe săptămână, depășind media orelor lucrate în majoritatea țărilor din vestul Europei, unde aceasta nu depășește 35 de ore pe săptămână.

Un sondaj realizat înainte de pandemie arată că peste 65% dintre români lucrează peste orele stabilite în contract fără a fi plătiți suplimentar. În același timp, aproximativ două treimi dintre angajatori nu acordă beneficii suplimentare pentru munca prestată în afara programului obișnuit.

Potrivit legislației în vigoare, remunerația pentru orele suplimentare ar trebui să fie de cel puțin 75% din salariul de bază corespunzător timpului lucrat. Conform Codului Muncii, durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăși 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare. În noiembrie 2023, numărul românilor care și-au asumat un al doilea job pentru a-și suplimenta veniturile a crescut cu 60%.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *