Puterea de cumpărare a românilor a scăzut dramatic în ultimii ani
Puterea de cumpărare a românilor a scăzut dramatic în ultimii ani

Puterea de cumpărare a românilor a scăzut dramatic în ultimii ani, arată datele Eurostat. Puterea de cumpărare este cu 23% sub media UE, în România, nivel similar cu cel din Ungaria şi Portugalia.

Doar cinci state au o putere de cumpărare mai scăzută decât a românilor: Bulgaria, Slovacia, Grecia, Croaţia şi Letonia, potrivit datele publicate joi de Eurostat și preluate de B1TV.

Puterea de cumpărare, la noi este mult sub media UE. Însă, cea mai mică putere de cumpărare a fost înregistrată în 2022 de către Bulgaria, care este cu 41% sub media UE. La polul opus se află Luxemburg şi Irlanda, cu un PIB per capita cu 161%, respectiv 134% peste media UE.

Astfel, 16 ţări se situează sub media europeană, inclusiv toate statele membre din Europa Centrală şi de Est, cu excepţia Austriei (25% peste medie). Tot sub medie se află Italia (-4%) şi Spania (-15%).

Franţa este cu doar 1% peste media UE, urmată de Malta, cu 2%.

O altă diferenţă majoră care reiese din analiza Eurostat este distanţa uriaşă dintre Luxembourg şi Irlanda şi următoarea clasată, Danemarca, aflată la doar 36% peste media europeană.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *