Liviu Dragnea cere revizuirea condamnării pentru a ieși din închisoare. Când ar putea fi liberat condiționat fostul președinte PSD

Liviu Dragnea cere revizuirea condamnării pentru a ieși din închisoare. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a programat, marţi, primul termen în procesul în care Liviu Dragnea cere revizuirea cauzei în care a fost condamnat definitiv la 3 ani şi 6 luni de închisoare.

Fostul şef al PSD a cerut, în cadrul aceluiași proces, suspendarea executării pedepsei. După discuții care au durat aproximativ o jumătate de oră, Înalta Curte de Casație și Justiție a rămas în pronunțare pe cererea lui Liviu Dragnea, care nu a fost prezent în sala de judecată și a fost audiat prin videoconferință, potrivit G4media.

„La termenul de astăzi ne-am judecat într-o revizuire pe care a formulat-o domnul Dragnea, în speranţa – sigur – că se va admite în principiu. Suntem în prima etapă, conform dispoziţiilor Codului de procedură penală este etapa admisibilităţii în principiu. Am susţinut toate aspectele legale care susţin această cerere de revizuire şi aşteptăm acum să se pronunţe instanţa. Am solicitat să fie suspendată executarea în măsura în care instanţa va decide admisibilitatea în principiu. Domnul Dragnea a spus foarte clar că, din punctul dânsului de vedere, (…) este în arest în baza unei decizii penale (aceea de la fond) pronunţată de un complet care aşa cum am văzut nu a fost legal constituit şi apreciază că i se încalcă în continuare drepturile. Este singurul justruţiabil din cele peste 187 de dosare care s-au judecat la ICCJ pentru infracţiuni de corupţie căruia nu i s-a aplicat decizia CCR. Sigur, dânsul suferă foarte mult pe idee asta şi este afectat de acest aspect”, a declarat avocata Flavia Teodosiu la finalul procesului.

Când ar putea fi eliberat condiționat Liviu Dragnea

Condamnat în luna mai a anului 2019, Liviu Dragnea a ispăşit peste 500 de zile de închisoare. Prin urmare, mai are de executat încă aproape 300 de zile până când va intra automat în Comisia de liberare condiţionată, lucru care ar trebui să se întample peste nouă luni. Potrivit calculelor, în toamna acestui an, Liviu Dragnea va executa fracţia de 2/3 prevăzută de lege (851 de zile) pentru a putea fi propus pentru liberare.

Cu toate astea, fostul lider PSD, Liviu Dragnea, ar putea ieşi mai devreme din închisoare, deoarece el a muncit în detenție aproape un an, până când a dat un interviu la Realitatea PLUS, fără ştirea conducerii. În vara anului 2020, conducerea penitenciarului Rahova i-a retras dreptul de a munci, iar dezbaterile în instanţă au durat până recent, când un judecător i-a anulat această sancţiune. Potrivit regulamentului, Dragnea ar trebuie să câştige o zi de libertate la fiecare 4 zile de muncă, astfel că propunerea de liberare condiționată ar putea veni mai devreme cu câteva luni.

 

 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.