lucian bode

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a invocat miercuri necesitatea unui sistem performant de monitorizare a gardului din jurul Parlamentului sau dărâmarea acestuia, subliniind că doar clădirea constituie un obiectiv de securitate.

El a făcut trimitere la incidentele recente, cu forțarea porților de către protestatari și cu cetățeanul irlandez în stare de ebrietate, care a intrat în clădirea Parlamentului.

Întrebat dacă există concluzii privind modul de organizare a jandarmilor în timpul protestului de la Palatul Parlamentului, din luna decembrie, când protestatarii au forțat intrarea în curtea Senatului, ministrul Lucian Bode a declarat că verificarea făcută de Corpul de control nu va mai dura „foarte mult”. Pe de altă parte, Bode a spus că anticipează „cel puţin o măsură” în urma acestor verificări.

„Cel puţin o măsură o anticipez, şi anume aceea de a avea discuţii cât se poate de serioase cu beneficiarul, cu Parlamentul, cu privire la modul în care organizăm paza acestui obiectiv. Noi avem şapte puncte de acces păzite de jandarmi. Doar acele puncte de acces sunt păzite de jandarmi, nu gardul dintre puncte. În consecinţă, dacă un beţiv ca şi cel din Irlanda sare gardul printre cele două puncte – acum, iertaţi-mă – trebuie să vedem ce sistem de monitorizare avem acolo şi dacă este unul performant sau nu şi înţeleg că şi beneficiarii îşi fac propria evaluare şi vor lua o astfel de decizie, de a investi într-un sistem de monitorizare performant”, a spus ministrul Lucian Bode.

Pe de altă parte, Lucian Bode a adus în discuţie varianta dărâmării gardurilor, menţionând că doar clădirea care găzduieşte Parlamentul constituie un obiectiv de securitate.

„De ce nu, putem să şi revenim la o iniţiativă mai veche a unui fost preşedinte al Camerei Deputaţilor, care spunea să dărâmăm acele garduri şi să facem zonă de promenadă între gard şi clădirea Parlamentului. Practic, vorbim de obiectiv de securitate clădirea Parlamentului, nu de curtea interioară. Rămâne să discutăm şi cu beneficiarul aceste aspecte, care ţin de modul în care păzim noi cele şapte puncte de intrare în curtea Parlamentului”, a mai spus ministrul Lucian Bode, citat de Digi 24.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *