Furtuna iscată de presupusa cerere de demitere a lui Florin Cîțu nu a determinat demisia acestuia. Războiul dintre liberali intră într-o nouă etapă. Este posibil să se ajungă la tribunal.
Din 40 de filiale au rămas doar 10
După ce s-a anunțat inițial faptul că 40 de filiale cer demisia lui Florin Cîțu, numai zece se pare că au făcut demersuri pentru această operațiune. Înainte de întoarcerea lui Cîțu din Statele Unite se spunea că cei patru prim-vicepreședinți doresc schimbarea acestuia.
După ce Cîțu a ajuns în România, Gheorghe Flutur s-a distanțat de Iulian Dumitrescu, Rareș Bogdan și Lucian Bode.
Aparent, lista de semnături pe care nu a văzut-o nimeni, era plină de persoane care acoperă 40 de filiale, dar nu neapărat președinți. Practic, nu exista acordul a 40 de Birouri Politice Județene pentru demiterea lui Florin Cîțu.
„Nu am văzut nicio hârtie oficială care să solicite demisia. Sunt Secretar General al PNL și voi pune în practică orice document oficial. Până acum nu au existat documente care să convoace ședințe” a spus Dan Vîlceanu lăsând să se înțeleagă faptul că statutar, nu s-a parcurs nicio etapă pentru demiterea președintelui.
Filiale incerte
Există o serie lungă de filiale la care președintele are o opinie, Biroul Politic are altă opinie. La Sectorul 4, Pavel Popescu a semnat lista de demitere a lui Florin Cîțu. Biroul Politic este însă controlat de Dan Vîlceanu care a instalat acolo o grupare gestionată de Silviu Mototolea, nașul interlopului Fardin Amet.
La Sectorul 3, Florin Cîțu are o parte din membri Biroului Politic, dar și Hubert Thuma a reușit să aibă o influență majoră.
La Iași, filiala este condusă de Alexandru Muraru, fratele ambasadorului României în Statele Unite. Cu toate acestea, Biroul Politic are destui susținători ai lui Florin Cîțu.
La Arad, Gheorghe Falcă se poziționează de partea „puciștilor” dar nu are un control total asupra filialei. Plecat la Bruxeles, el nu mai decide unilateral soarta PNL Arad.
Lista poate să continue, liberalii aflându-se la mai puțin de un an de la Congres. Există filiale care nu sunt în nicio barcă. La Giurgiu, Dan Motreanu păstrează tăcerea la fel ca și la congresul trecut. La Bihor, Ilie Bolojan nu pare să se implice în scandal.
Consiliul Național PNL – momentul adevărului pentru Florin Cîțu
Duminică are loc Consiliul Național al PNL. Acela este momentul adevărului deoarece fiecare filială va trimite delegați. Dacă se va decide organizarea unu nou Congres atunci va fi clar că Florin Cîțu a pierdut controlul asupra partidului.
Fiecare filială va trebui să trimită delegați aleși cu atenție, iar fiecare președinte de PNL din teritoriu va cântări bine felul în care va face această alegere. În locul unde puterea este împărțită de președinte și Biroul Politic, alegerea va fi grea și acolo se va decide viitorul liberalilor.
Cel mai probabil Congresul va avea loc în această lună, iar liberalii vor fi puși în fața alegerii dintre Florin Cîțu și Nicolae Ciucă.
Războiul – faza pe dosare
Dacă nici la Consiliul Național nu se reușește debarcarea lui Florin Cîțu, lupta din PNL va intra în faza pe dosre.
Aceasta a fost anunțată de decizia surprinzătoare a Guvernului de a desecretiza cifrele referitoare la achiziția dozelor de vaccin Covid. A apărut în spațiul public cifra 120 de milioane de doze de vaccin și suma de un miliard de euro. Acesta a fost un avertisment pentru actualul președinte PNL.
Secundul său, Dan Vîlceanu are probleme mari de tracțiune în ceea ce privește dosarul DIICOT în care mama sa este acuzată de evaziune fiscală alături de Ferdinand Stănescu, regele TVA, împăratul facturilor fictive.
Aceste două aspecte și alte nereguli din timpul guvernării Cîțu vor fi folosite pentru a-l determina pe acesta să facă un pas în spate.
Banii care au curs de la Guvern spre Complexul Energetic Oltenia când Cîțu era la Palatul Victoria pot forma un dosar impresionant pentru că o parte din sume au mers indirect din pixul premierului în conturile firmei controlate de Dan Vîlceanu.
Florin Cîțu a făcut prea multe promisiuni pentru a-l învinge pe Ludovic
Principalele nemulțumiri ale taberei contestatare se leagă de împărțirea banilor. Liberalii care l-au ales pe Florin Cîțu președinte așteaptă promisiunile acestuia din campania electorală internă.
Programul Anghel Saligny nu a început să pompeze la primari banii promiși de tandemul Cîțu – Vîlceanu. Compania Națională de Investiții nu a reușit să ofere contractele pe care cei doi le-au promis liderilor din teritoriu, iar funcțiile oferite atunci nu se regăsesc acum în organigrama Guvernului.
Scenariu rescris din 2018
În 2018, la câteva luni de la alegerea lui Ludovic Orban din fruntea PNL s-a jucat un act asemănător cu cel organizat în aceste zile. În prima etapă Vasile Blaga a organizat o ședință la sediul partidului alături de liderii din vechiul PDL.
Etapa a a doua a fost reprezentată de o scrisoare semnată de mai mulți lideri care i-ar fi cerut demisia lui Ludovic Orban. Actul nu a fost văzut de nimeni și a fost asumat de prea puțini oameni.
În a treia etapă s-a vorbit de organizarea unui Conbgres sau demiterea lui Ludovic Orban. Cu toate acestea, prea puțini lideri PNL și-au asumat „scrisoarea”, iar Orban a rămas președinte.
Leave a comment