Ministrul Finanțelor Publice coleg de dosar cu „Regele Evaziunii Fiscale”. Informația pare incredibilă, dar Dan Vîlceanu chiar a fost în același dosar cu cel mai mare evazionist din România. Politicianul a ieșit din dosar din motive procedurale dar mama sa a rămas să dea explicații procurorilor. Vă prezentăm informațiile care l-au determinat pe Klaus Iohannis să nu țină un discurs la învestirea lui Dan Vîlceanu. Lumea Politică vă prezintă datele care l-au făcut pe Ludovic Orban să refuze să-l voteze pe actualul ministru al Finanțelor Publice.

  • Dan Vîlceanu a fost director economic la Trefo SRL până în 2016 când a intrat în Parlament.
  • Elisabeta Vîlceanu, mama ministrului este asociatul unic al Trefo SRL.
  • Trefo SRL a obținut zeci de milioane din contracte cu CE Oltenia și alte instituții publice.
  • ANAF Gorj a descins la Trefo din cauză că a identificat o serie de legături ale acestei firme cu o rețea națională de spălare de bani.
  • Procurorii clasează dosarul în cazul lui Dan Vîlceanu și continuă cercetările în ceea ce o privește pe Elisabete Vîlceanu.
  • ANAF și procurorii suspectează că Trefo a înregistrat în contabilitate facturi fictive de la mai multe firme controlate de Ferdinand Stănescu și alți membri ai familiei sale.
  • Ferdinand Stănescu este implicat în zeci de dosare penale el a înființat zeci de firme direct și sute de firme prin intermediari. Dimensiunea fraudei este imensă.
  • Dan Vîlceanu este Ministrul Finanțelor Publice și are în subordine ANAF, instituția care trebuie să descâlcească ițele afacerilor lui Ferdinand Stănescu, colegul de dosar al mamei ministrului.
  • Este greu de crezut că serviciile secrete nu au informat Președintele și premierul cu privire la aceste aspecte și greu de înțeles cum au fost ignorate astfel de informații de către Klaus Iohannis.

Ministrul Finanțelor Publice coleg de dosar cu „Regele Evaziunii Fiscale” schema completă

Faceți cunoștiință cu Ferdinand Stănescu, colector de fier vechi

Ferdinand Stănescu și-a început cariera în „afaceri” în anul 2004 atunci când a înființat societatea DM Grup SRL. Sediul firmei era satul Grajduri din județul Iași, fieful clanului Stănescu. Dragoș Stănescu, alt membru al clanului era asociat cu Ferdinand. La un an de la înființare, compania avea deja datorii de 1,3 milioane de lei. Ea a fost radiată în 2013.În 2006, Ferdinand Stănescu pune bazele societății Bio Star Invest SRL. Era vorba despre o firmă care se ocupa cu deșeuri din metal și care a fost radiată în 2016.

Prezentat de presă ca „cel mai bogat rrom din Iași”, Stănescu spune despre ele că este Comisarul Internațional pentru probleme ale Rromilor. El era cotat în ziare cu o avere de șapte milioane de euro care nu a fost justificată niciodată.

Vă prezentăm o poveste despre felul în care rețele criminale organizate își dau mâna cu afaceriști legitimi pentru a frauda bugetul de stat. În carusel a intrat chiar firma patronată de mama lui Dan Vîlceanu, proaspăt numit Ministru al Finanțelor Publice.

Ferdinand Stanescu

Ministrul Finanțelor Publice coleg de dosar cu „Regele Evaziunii Fiscale”… până la clasare

Ferdinand Stănescu apare alături de alte personaje din clanul pe care-l conduce, în sesizarea pe care ANAF a făcut-o către procurori cu privire la evaziunea fiscală de la firma unde a lucrat până în 2016 Dan Vîlceanu. Ferdinand Stănescu, Vasile Stănescu, Irina Stănescu, Sorin Stănescu, Mircea Stănescu, Laura Stănescu, Tasia Stănescu și Cătălin Stănescu sunt numele incriminate de inspectorii ANAF.

Ei susțin că cei nouă sunt administratori și asociați la firmele ale căror facturi au fost găsite în contabilitatea Trefo SRL. Inspectorii suspectează că acele tranzacții ar fi fictive. Aspectele conduc la „concluzia că este mai mult decât o coincidență stranie” după cum se arată în documentul de sesizare a parchetului.

Așa ajunge Ferdinand Stănescu în același dosar penal cu Dan Vîlceanu și mama acestuia, Elisabeta Vîlceanu. Procurorii clasează dosarul în ce-l privește pe actualul ministru pentru că el a fost numai director la Trefo SRL, nu și administrator.

Elisabeta Vîlceanu, mama ministrului rămâne să dea explicații despre achizițiile suspecte făcute de la firmele clanului condus de Ferdinand Stănescu.

Ministrul Finanțelor Publice coleg de dosar cu „Regele Evaziunii Fiscale” la firma mamei

Evaziunea și tentaculele lui Ferdinand acaparează Gorjul

Electrogrup Lux este o altă companie pe care liderul Clanului Stănescu a înființat-o în 2006. Aici lucrurile se complică, iar legăturile cu actualul ministru de finanțe încep să apară. Gorjenii Ion Lația și Duda Ilarie au fost ridicați de autorități și acuzați de evaziune fiscală. În dosarul cu nr. 1985/95/2014 procurorii au arătat că funizorii celor două persoane justificau achizițiile cu facturi de la mai multe firme printre care și cea fondată de Stănescu „societăți care nu funcționează la sediul social declarat, având întocmite sesizări penale, filele nr. 74-75, filele nr. 83-84, filele nr. 159-185 din vol. nr. 2.” se arată în rechizitoriu.

Acela este momentul în care afacerile evazioniste ale lui Ferdinand Stănescu au început să se clatine. „Cu adresa nr. C/XIII/3553/2013 O.N.P.C.S.B București a comunicat faptul că o parte dintre societățile comerciale implicate în angrenajul financiar fictiv, respectiv .. Iași, S.C. YNOX ELECTROMET S.R.L. B., S.C. CLONA ECY S.R.L. Strehaia, S.C. ELECTROGRUP LUX S.R.L. Iași, S.C. DECOMET .. Iași și S.C. GACOS IMPEX S.R.L. Bălești au făcut obiectul verificărilor de specialitate privind Legea 656/2002 având întocmite sesizări penale, filele nr. 192-202, din vol. nr. 4” susțin procurorii.

Galați intră în caruselul evaziunii fiscale

În timp ce facturile Electrogrup Lux circulau prin Gorjul natal al lui Dan Vâlceanu, Ferdinand Stănescu mai înființa o firmă care să se ocupe de fier vechi, Gyonor Company. Concomitent, HELOS JERY SRL, o altă firmă a „magnatului” era înregistrată la Registrul Comerțului. În 2011 aceasta a fost dizolvată. Aceiași soartă o are și firma Sab Silico înființată în 2008 și radiată în 2013. În 2008, acest SRL a facturat mărfuri în valoare de 3,8 milioane de lei.

Tot în 2008, Ferdinand Stănescu a pus bazele Fermar 2007 SRL. Firma nu a avut viață lungă. În 2011, la Galați, inspectorii Gărzii Financiare au descins peste partenerul actualului șef al finanțelor și au sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi. Mărul discordiei dintre Ferdinand și ANAF a fost reprezentat de 38 de tone de tablă care nu se regăseau în contabilitate, dar să găseau într-o factură utilizată de o firmă din Prahova pentru a deduce TVA.

Tot în Galați, Stănescu a înființat și compania Serinterprod SRL care a prins viață în 2008 și a intrat în atenția ANAF în 2013. Ferdinand Stănescu este acuzat de evaziune fiscală și spălare de bani. În 2015 el este condamnat de Tribunalul Galați.

Ministrul Finanțelor Publice coleg de dosar cu „Regele Evaziunii Fiscale”

Furnizorul lui Dan Vîlceanu pasionat de Gadaffi și Nașul Corleone

Acasă, în satul Grajduri din Iași, Ferdinand Stănescu înființează societatea Krom Steel SRL. Pentru că numele nu era unul cu greutate, bulibașa Ferdinand schimbă denumirea societății. Alege să o numească Gadaffi Corleone SRL după numele dictatorului libian Muammar Abu Minyar al-Gaddafi și cel al personajului principal din filmul Nașul.

Schimbarea de nume nu a fost de bun augur, iar Ferdinand Stănescu ajunge să fie urmărit de ANAF din nou. În dosarul nr. 4880/89/2012/a1, Stănescu era condamnat să plătească 2,4 milioane de lei prejudicii.

Șapte ani de închisoare la Tribunal, trei ani la Curtea de Apel

Tot în 2008, bulibașa devine administrator la societatea comercială Lenmet SRL. După doi ani, Parchetul de pe langa Tribunalul Mehedinti, prin rechizitoriul nr. 371/P/2010 îl trimite pe Ferdinand în judecată pentru evaziune înșelăciune și evaziune fiscală.

În timp ce Registrul Comerțului înregistra una după alta firmele lui Stănescu, procurorii îl trimiteau în judecată pentru spălare de bani. În dosarul nr. 7419/121/2008, judecătorii de la Tribunalul Galați îl condamnau pe partenerul ministrului de finanțe la 7 ani de închisoare. În 2012, Curtea de Apel Galați reduce pedeapsa la numai 3 ani și șase luni. Dosarul era legat de facturile emise de West Prometal unde Ferdinand Stănescu era administrator.

În 2009, Ferdinand Stănescu continuă sarabanda înființării de firme. El fondează Nicu Metal SRL. Zece ani mai târziu, Direcția Generală a Finanțelor Publice din Iași cerea instanței să recupereze prejudiciile făcute de această firmă. Inspectorii fiscali erau nemulțumiți de faptul că procurorii nu vruseseră să-l trimită în judecată pe evazionist. În 2018 procurorii de la Hunedoara nu sunt atât de iertători cu firma lui Ferdinand și o regăsim pe aceasta într-un dosar de splălare de bani.

condamnare 2021

Trimis în judecată de DNA, scăpat de judecători

Relația dintre Ferdinand Stănescu și justiția din Iași este una care ridică semne de întrebare. Alma Best Business SRL, o firmă fondată tot în 2009 ajunge în atenția procurorilor. Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Stănescu pentru un prejudiciu de 5 milioane de lei din neplata TVA. Judecătorii au decis în februarie 2012 să-l lase liber.

DNA a mai descins odată acasă la Stănescu în momentul în care acesta a pretins de la un cetățean 30.000 de euro pentru a interveni pe lângă judecători.

Potrivit procurorilor, la finele anului 2016, Ferdinant Stănescu ar fi cerut de la ruda unei persoane aflate în arest suma totală de 30.000 de euro, lăsând de înțeles că poate interveni asupra a trei magistrați din Iaşi care soluționau un dosar penal.

Un astfel de parcurs juridic este dătător de speranțe și pentru dosarul în care Ministrul Finanțelor Publice coleg de dosar cu „Regele Evaziunii Fiscale”.

Așteaptă condamnarea la patru zile după congresul PNL

Nici firmele fondate de Stănescu în 2010 nu au avut viață lungă. Duțu Met SRL la care bulibașa era asociat unic a intrat în atenția autorităților. În 2021 Ferdinand Stănescu primește o pedeapsă de 5 ani de închisoare pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Judecătorii de la Tribunalul Suceava fuseseră sesizați de ANAF în dosarul nr. 4432/86/2017 cu privire la afacerile Duțu Met SRL. Prejudiciul statului era de 2,5 milioane de lei. La patru zile după Congresul PNL, partenerul de afaceri al Ministrului de Finanțe Dan Vîlceanu are primul termen la Curtea de Apel în acest dosar.

omar hayssam

„Servicii” pentru Omar Hayssam trecute cu vederea de autorități

Feri Global Industrial SRL este înființată de Ferdinand Stănescu în 2011. În acel an facturează în valoare de 5,1 milioane de lei. Banii au fost virați de Sabbagh Abdul Moumen, unul dintre asociații teroristului Omar Hayssam. Firma înființată de Stănescu ar fi vândut, imediat după înființare o linie de îmbuteliere pentru Rio Bucovina, compania pe care Hayssma a transferat-o apropiaților săi în momentul în care a fost acuzat de terorism. Tranzacția a fost contestată de ANAF Buzău dar în anchetă nu s-a pus problema de unde avea bulibașa din Grajduri o linie de îmbuteliere a apei.

Aldex Vista SRL, altă creație a lui Ferdinand Stănescu a apărut în 2011. Bulibașa era unic asociat. În 2014, Direcția Generală a Finanțelor Publice din Iași trimitea firma și pe Stănescu în judecată pentru evaziune fiscală. Inter Moldova Tools SRL a fost înființată de Stănescu tot în 2011 și închisă în 2016. Despre activitatea acesteia nu se cunosc detalii. În 2014, Inter Moldova Tools a facturat de 8 milioane de lei, iar în 2015 certificatul de TVA i-a fost anulat.

omar hayssam

Curg milioanele din evaziune fiscală pentru furnizorul Ministrului Finanțelor Publice

Tecno Regal Constructor a fost înființată tot în 2011. Actul de înființare apare în același Monitor Oficial ca și Inter Moldova Tools. În acest caz, Ferdinand Stănescu nu a mai avut același noroc. ANAF l-a trimis în judecată în 2019 pentru o evaziune fiscală de 3 milioane de lei. El este condamnat de Tribunalul Iași, iar condamnarea este menținută de magistrații de la Curtea de Apel.

O altă companie din „caracatița” partenerului de afaceri a ministrului de finanțe Dan Vîlceanu este General Astral SRL. Înființată în 2011 de Ferdinand Stănescu și Ion Ghiuță, firma apărea într-un dosar cu un prejudiciu de 5 milioane de euro. De la distanță, dosarul seamănă cu cel în care a devenit Ministrul Finanțelor Publice coleg de dosar cu „Regele Evaziunii Fiscale”.

Evaziune fiscală și trafic de aur

Modul de operare al lui Stănescu este tras la indigo. În 2011 înfințează Hudex General SRL. Firma facturează 4 milioane de lei până în 2013, iar în 2017 este dizolvată. La fel, Andoria Trans Metal SRL apare în 2011. Până în 2015 emite facturi de 15 milioane de lei, iar în 2018 firma este radiată. În același an societatea apare într-un dosar de evaziune fiscală. Ferdinand Stănescu adună încă o condamnare de 3 ani de la judecătorii Tribunalului din Bacău în dosarul 3/110/2018. Dosarul avea un prejudiciu de 18 milioane de lei din tranzacții cu aur. În același dosar apare și numele lui Claudiu Moroșanu, fratele lui Cătălin Moroșanu, alt liberal de marcă.

Complice în alte dosare grele de evaziune fiscală

Furnizorul lui Vîlceanu a început și 2012 în forță. El a înregistrat firma Tereza Biocom SRL în județul Suceava. Un an mai târziu, lichidatorul firmei încerca să-i atragă răspunderea în dosarul nr. 4062/86/2013/a3. La scurt timp, au apărut și inspectorii ANAF. Tereza Biocom era complice într-un dosar de evaziune fiscală. Era vorba de un prejudiciu de 12 milioane de lei realizat de o altă firmă, Halterra SRL din Iași.

Raziri Grup SRL fondată în Bacău în 2012 de Ferdinand Stănescu facturează 5 milioane de lei în cele cinci luni de activitate din acel an. Trei ani mai târziu, inspectorii fiscali descoperă că tranzacția dintre firma bulibașei și compania Adi Center din Iași era menită să ascundă impozite de 1,1 milioane de lei.

Imperiul Trans Metal SRL și Oldfero Com sunt două companii care au fost fondate de Stănescu, dar au scăpat de anchetele autorităților. Nu același lucru s-a întâmplat cu Grup Metal MG în care bulibașa a intrat în 2014. Un an mai târziu, ANAF descoperea o fraudă de 3 milioane de lei. Dosarele seamănă cu cele în care a devenit Ministrul Finanțelor Publice coleg de dosar cu „Regele Evaziunii Fiscale”.

 

 

 

 

 

 

 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *