Deficitul bugetar din 2024, an electoral cu patru rânduri de alegeri, se va situa în jurul valorii de 5% din PIB, crede ministrul Finanțelor Marcel Boloș.

Boloș a subliniat că România se numără printre țările cu deficite „destul de consistente” și a făcut referire la un grup de peste 10 țări care se așteaptă să intre în procedura de deficit bugetar excesiv. A confirmat importanța continuării măsurilor de ajustare fiscală și a accentuat nevoia de a combate evaziunea fiscală și de a îmbunătăți colectarea.

Noi acum închizând în jurul valorii de 5,7% deficitul bugetar, de aici se vor pune bazele noului Program de Convergenţă pe care îl vom avea în relaţia cu Comisia Europeană.

Realist discutând, trecând prin măsurile consecutive pe care le-am luat pentru reducerea deficitului bugetar, va fi în jur de 5% din PIB. Am vorbit cu ministrul polonez al Finanţelor şi mi-a spus că şi ei au închis anul cu 5,8% din PIB şi că pentru anul 2024 au prevăzut un buget cu 5% din PIB, prevăzut realist” a spus miercuri Boloș într-o emisiune televizată, transmite B1TV.

Boloș sugerează că situația nu este așa neagră pentru România, pentru că mai sunt și alte țări europene în această situație.

În ultima perioadă ni s-a adăugat Polonia. Franţa are, de asemenea, astfel de probleme şi suntem un grup de peste 10 ţări care vor intra în procedură de deficit bugetar excesiv. Tocmai de aceea trebuie să continuăm măsurile şi aţi văzut că proiectele care ţin de digitalizare, care ţin de o mai bună colectare, de combaterea evaziunii fiscale, sunt o prioritate pentru noi acum. Şi procesul de ajustare fiscală nu este unul care se face peste noapte. Este unul care se face pe termen lung şi ar fi nedrept ca noi să stăm pasivi, să nu adoptăm măsuri de combatere a evaziunii fiscale şi din nou să ne adresăm mediului de afaceri pentru impozite şi taxe noi. Am spus că anul 2024 este anul cu zero impozite şi taxe, deci ar fi nedrept, total nedrept….”, a explicat ministrul Finanţelor.

Cu toate acestea, există voci, cum ar fi profesorul de economie Ionuț Dumitru și USR-istul Cătălin Drulă, care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la estimarea deficitului bugetar pentru anul 2024. Ei susțin că veniturile prognozate de Guvern în buget sunt supraestimate, iar cheltuielile subdimensionate, sugerând că deficitul bugetar ar putea diverge de la ținta prevăzută în buget. Economiștii avertizează că în 2025 ar putea fi necesare măsuri structurale pentru a readuce deficitul la nivelul asumat în cadrul UE.

Chiar din primele luni ale anului viitor, s-ar putea să constatăm că deficitul bugetar deviază de la ținta prevăzută în buget – 5%. Măsuri nu se vor lua, pentru că 2024 este an electoral, dar în 2025 ar putea fi nevoie de măsuri structurale pentru a readuce deficitul cât mai aproape de ținta asumată la nivel UE, respectiv 3%, crede profesorul de economie Ionuț Dumitru.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *